Who's got balls

#12 La Liga szezonközi díjátadó I.

2017. október 14. - Bento Luccio

A pénteken folytatódó spanyol bajnokság küzdelmeiből nem látott még egyetlen mérkőzést sem? Szombat estéit inkább Radics Dzsidzsi, és ByeAlex társaságában töltötte, így lemaradt minden fontos eseményről? A felesége minden vasárnap 14:00-20:00 közötti időintervallumra az IKEA-ba szervez programot, emiatt nem látja a bajnokikat? Nincs ok a pánikra! A Who's got balls blog segít, és összeszedi Önnek a liga eddigi érdekességeit. Nem kell tovább scroll-oznia habzó szájjal az NSO weblapját, hiszen ez a cikk megfelelő információt ad a La Liga-ról. A WGB blog bejegyzései ideális szórakozást, és tájékoztatást nyújtanak akár egy kellemes, reggeli székelés közben is. Tudja meg most, mely csapatok érdemelték ki Spanyolországban - és Katalóniában - a WGB Arany-Fincsi, illetve a Csokifagyi elismeréseit!

12cov.jpg 

A linkre kattintva lehet megtekinteni a Premier League értékelőt.

Csokifagyi

Ez még nem az igazi

Pár héttel ezelőtt írtam már a Real Madrid gyengélkedéséről. Azóta annyit változott a szituáció, hogy a nem túl acélos, és kissé impotens támadójáték ellenére, ha vért is izzadva, de legalább be tudták húzni a 3 pontot a bajnokikon. Egy kis érdekesség: a királyiak eddigi 13 liga góljából, mindösszesen 2-t vállalt a BBC, ez hozzávetőleg 15%-os arány, ráadásul közülük kizárólag Bale-nek sikerült ez idáig gólt szereznie. A 2016/17-es teljes szezonban ugyanez a mutató 40,5% volt, még egy évvel korábban 69% volt. Igen, hozzátartózik az igazsághoz, hogy CR-t 4 meccsen át eltiltás gátolta, Bale-nek megint vádligondjai vannak, Benzema pedig a comb problémák miatt pihent majd egy hónapot. Ettől függetlenül a visszalépés megkérdőjelezhetetlen, Csokifagyesz jár ezért a Real-nak.
A fent említettekre még sikerült a sorsnak rápakolnia egy jó nagy lapáttal a rosszból, és 3 szélső hátvédjük is leamortizálódott. Közülök különösen Dani Carvajal vírusos szívburokgyulladása tűnik sokadik ránézésre is ijesztőnek. Remélhetőleg minél hamarabb látjuk újra a pályán.
Zizou-nak akad dolga bőven, 2016-os érkezése óta nem kellett ennyi nehézséggel szembenéznie. A következő 4 spanyol bajnoki forduló remek lehetőséget ad a javulásra (Getafe, Eibar, Girona, Las Palmas). Minden bizonnyal a portugál klasszis is megszerzi első találatait, amelyekre szüksége van a fővárosiaknak, mert egyelőre meglehetősen mess(z)inek tűnik a tabelle 1. helyén álló, 100%-os Barcelona.

 zizou.jpg

Az égszín kékek és a sárga tengeralattjáró botladozása

Sok a hasonlóság a következő két negatív teljesítményért díjat érdemlő csapatnál, épp ezért együtt kezeltem őket.

  • Mind a Celta Vigo, mind a Villarreal-nál akadtak vezetőedző gondok augusztus-szeptember során - utóbbi gárda meg is oldotta, és menesztették Fran Escribát
  • A keret, és a remek játékosok megvannak, viszont mindkét csapat egyelőre bőven tudása alatti, nagyon ingadozó teljesítményt nyújt
  • A Villarreal BL kvalifikációért szállt harcba az idény elején, jelenleg a tabella 9. pozíciójában találhatjuk meg őket - bár csak 5 pont a lemaradásuk a 4. helytől. A Celtat szintén európai kupaszereplési vágy hajtotta, ehhez képest jelenleg a 14.-ek, 2 pontra a kiesési zónától

A Villarreal abból a szempontból jobb helyzetben van, hogy sikerült időben reagálniuk a pocsék rajtot követően, megváltak edzőjüktől, ezután egyértelmű felemelkedést várok tőlük a következő hetekben - bár az Atletico ellen október végén necces lesz. Ám jobban zavar, ami a vigo-iaknál zajlik. Juan Carlos Unzúe, a Celta vezetőedzője az előző szezonban még Luis Enrique munkáját segítette a Barcanál, és már ott láthattuk az egészen furcsa megnyilvánulásait. Jelenleg az uru Maxi Gomez játékával nincs megelégedve, és már a téli átigazolási szezonban pótolná a nagyszerű formában lévő csatárt. Maxi Gomez 7 meccsen 6 gólnál jár idén a bajnokságban... Unzúe egyelőre fullba nyomja, nem lenne meglepő, ha a Celta Vigo tanulna a sárga tengeralattjárótól, és minél hamarabb megszabadulna az igazi gyenge láncszemtől.

spid.jpg

 

Arany-Fincsi

Bolha-Hangya koalíció

Hááát ezt a katalán rohamot nem így képzeltük el a szezon elején, igaz? Igaz. Valverde jött, látott, és felmutatta a középső ujját a kétkedőknek. SeniORR Valverde elképzelései határozottak, tudja, hogy mely játékosokkal lesz képes elérni jó eredményeket, nyíltan kommunikál erről, és a bevethetetlenektől egész egyszerűen meg is fog válni (Turan, Gomes, Alcácer). Nagyjából elégedettek lehetnek a culék azzal, ahogy az edző forgatja a keretet, és a szisztémával, amit játszat velük: 23 lőtt góllal, 2 kapottal, 7/7 győzelemmel toronymagasan vezeti a katalán klub a Primera Divisiont.
Lionel Messiből sikerült újra előhozni a bestiát. Guardiola után Valverde is azzal kezdett el kísérletezni a szezon eleji sérüléshullám során, hogy a bolhát betolja középre, ezáltal nagyobb teret kap az argentin a szervezésre, és a helyzetek kialakítására. Ez olyannyira tűnik sikeres húzásnak, hogy Leo 11-szer szomorította az ellenfeleket góllal (+2-szer a BL-ben), mellé kedveskedett 3 assziszttal társainak.
Ez mind csodálatos, és Arany-Fincsi díjat érdemlő produkció, ám akad két aggályom ezek kapcsán: mikor fogja Messit véglegesen kifacsarni ez a brutális mértékű játék, és szerep? Bármennyire is furcsának tűnhet, a szénné tetovált világklasszis valahol mégiscsak egy ember, ráadásul nem is egy robosztus atléta, januártól nem lesz elég a Barcelona sikereihez kizárólag az ő jó szereplése - pláne nem az argentin válogatottéhoz. A másik "félelmem" Suárez hanyatlásával kapcsolatos. Az uru kisebb sérüléséből visszatérve nincs formában, ráadásul a center pozíciójából is kiszorította barátja. Meg tudja-e találni Valverde az uru ideális helyét a pályán, ahol igazán tudja támogatni a társakat, vagy további mezeket tép szét, még frusztráltabbá válik, és magára hagyja Messit?
Egyelőre legyen elég annyi, hogy eddig 7/7, izgalommal várhatjuk, hogy meglesz-e a 8. siker szombat az Atlético ellen.

"You shall not pass"

Jelentősen átalakult a Sevilla csapata a Despacito övezte nyár folyamán. A klubtól távozók névsora épp olyan jelentős, mint az érkezőké. Ebben leginkább a védelem szinte teljes lecserélése volt a legfontosabb lépés, amelyben hatalmas szerepe volt a Sampaoli után érkező, újabb argentin edzőnek, Eduardo Berizzonak. Hogy 7 mérkőzés alatt összesen 3 gólt kapott a csapat, az a kulcs faktor a Sevilla jelenlegi 2. helyezésének. A bajnokság ötödénél járunk, és máris közel feleannyi kapott gól nélkül lehozott találkozója van az andalúzoknak (5), mint tavaly és tavalyelőtt az egész szezonban (11-11).
Ha az edző a Lenglet-Mercado-Escudero védősorban megtalálja a másik fix középhátvédjét, úgy a Sevilla egyértelműen ott lehet a dobogóért folyó harcok közepén. Jár a WGB blog elismerése a sevilla-i védelemnek, amely a kocsordi bunkerrel ellentétben valószínűleg atomtámadás ellen is véjd.

gandalf.jpg

Marcelino-ék nagyon megérdemlik

 A Valencia feltámadásról már született egy magasztaló írás, azóta "hatalmas meglepetésként" a csapat ismét nyert, illetve Zaza is gyarapította góljai számát. Megérdemlik az Arany-Fincsi trófeát, a hölgy pedig mutatja, milyen hangulatban várják a szurkolók a Betis elleni, vasárnapi mérkőzést:

 giphy-downsized-large.gif

 

(Képek: skysports.com, espn.com a WGB blog által feldolgozva)

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr4812930665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása