Who's got balls

#27 La Liga Téli Átigazolási SzezON! - 1. rész

Hogyan erősíthetne a TOP 5 spanyol alakulat?

2018. január 05. - Bento Luccio

Január 1. nemcsak a piromániások, lakótelepi huligánok és a buli-buli rajongók egyik kedvenc napja - öreg vagyok én már ehhez -, hanem természetesen a futball-követők által is egy rendkívül kedvelt dátum. Megnyílik a téli átigazolási ablak! Habár a legnagyobb üzletek nem a tél során köttetnek meg, azért a közelmúltban is láthattunk néhány igen komoly mozgást a januári piacon - *mérhetetlenül büszkén vigyorog az arcunkba egy ijesztő alak "Liverpool FC" felirattal a homlokán*. Most nézzünk körbe Spanyolországban, hogy a tabella első 5 helyén található gárdák milyen hiányosságokat pótolhatnának új igazolásokkal? Milyen játékosokkal erősíthetnének? (1. rész: Sevilla, Real Madrid) 27cov.jpg

 *** A lejjebb részletezett átigazolási tippek csupán a WGB blog szerkesztőjének agyszüleményei. Valóság alapjuk nincs. Többnyire. Aztán meglátjuk. ***

5. Sevilla - 29 pont, gól diffi: -2

A Sevilla felemás játékkal kezdte az idényt. Noha a jelenlegi 5. helyezésük teljesen reálisnak mondható - pláne, hogy idegenben játszottak az első 4 ellen -, mégis sokszor egy középszerű csapat látszatát keltik. Közel kettővel kevesebb gólszerzési lehetőséget kreálnak meccsenként tavalyhoz képest. A kapura lövések számában jelenleg csak a 11. helyet foglalják el a bajnokságban. Illetve a szerzett találatok tekintetében pedig a 12. helyen kullognak. Ötlettelen, statikus játék jellemző a középpályára. Nem ártana egy kis vérfrissítés...

Az andalúzok a legnagyobb téli igazolásukat már nyélbe ütötték, miután Vincenzo Montellát megszerezték a padjukra. Bár az olasz edző egyelőre messze van az elit vezetői státusztól, mégis a Fiorentinával, és a Milannal kisebb sikereket már elért hazájában - tegyünk úgy, mintha ez az ősz a milánóiakkal meg sem történt volna. Kiváló bizonyítási lehetőség ez Montella, és segítője, Enzo Maresca számára, aki 135 mérkőzést játszott le a Ligaban Sevilla mezben.
Persze, ismerve Berizzo sztoriját, egy kicsit kényelmetlennek tűnhet ez az edzőcsere. Mégis úgy érzem, hogy jót tesz majd a játékosoknak, hogy Montellánál tiszta lappal, és fejjel kezdhetnek, talán egy fokkal vidámabb környezetben telik majd a munka, valamint így az argentin kócs is koncentrálhat a saját felépülésére. A feljebb taglalt problémákra is megoldást hozhat az olasz, azután hogy a Berizzo-féle rendszer láthatóan nem ízlett a piros-fehéreknek.

Két fontos cél lebeghet José Castro Carmona elnök szemei előtt: meg kell tartani a keret legnagyobb értékét, Steven N'Zonzit, plusz nem ártana egy középhátvédet igazolni, aki nem sérül meg attól, ha valaki csúnyákat gondol róla.

nzonzi-2.jpgKép: dailycannon.com; N'Zonzi

A védekező középpályás, N'Zonzi tavaly csapata legjobbja volt, egész idény során kiegyensúlyozott, határozott teljesítménnyel. Viszont az új szezonra valami félrecsúszott. Berizzo le is mondott róla a Liverpool elleni 0-3-as első félidő után, és november 18. óta pályára sem lépett a bajnokságban, így egyre inkább erősödtek a távozását érintő pletykák. Konkrét jelentkezőkből akad bőven, leginkább az Arsenal, a West Ham és az Everton csábítja a franciát. Montella érkezésével viszont új fejezet kezdődhet Steven sevilla-i életében. A klubnak pedig egyszerűen muszáj mindent megtennie, hogy megtartsák őt: amikor N'Zonzi pályán volt, a Sevilla 10 meccsen 8 gólt kapott, míg nélküle 7 mérkőzés során 14-szer kapitulált. N'Zonzi az andalúzok mini-Busquets-e. Kell nekik a labdatartáshoz, szervezéshez, helyzetkialakításhoz és az ellenfél támadásainak megszűréséhez egyaránt.

Ahhoz képest, hogy a másik két belső védő szeptember közepe óta nem lépett pályára a Lenglet-Kjaer páros összességében egészen jól képes teljesíteni  Ám ez az intenzív terhelés, és az abból következő fáradtság olyan eredményeket hozhat, mint a Valencia elleni 4, vagy a Real elleni 5 bekapott gól. Főleg a Királyiak elleni első félidő volt izzasztóan kellemetlen. Nemcsak az ő botladozásuk, de N'Zonzi hiánya is egyértelműen kijött ezen a délutánon. Akár a kutyám, és a macskám is játszhatott volna a helyükön. Szükség lenne még egy belső védőre.

giphy.gif
Talán "csöbörből vödörbe" kategória lenne, de elgondolkodnék Neven Subotic szerződtetésén a Dortmundból. Subo 2014/15-ös év óta képtelen akár 15 meccset a gyepen tölteni, ugyanis volt kar sérülése, borda körüli műtétje és különböző hát problémák is gyötörték. De a szerb még csak most töltötte be a 29-et, egy tapasztalt, alapvetően keménykötésű hátvédről beszélhetünk a személyében. Ezenkívül egy masszív, jól szerelő defenzív erő, és a pontrúgásoknál ki lehet használni a 192 cm-ét. Ráadásul mivel a nyáron lejár a szerződése, 4 millió eurónál többet nem nagyon lehet érte kérni.
Ha ő nem, akkor a Montellával jó kapcsolatot ápoló Cristián Zapata szerződtetése lehetne még érdekes. Mióta a vezetőedző elhagyta a gyorsan süllyedő milánói hajót, a kolumbiai bekk a kezdő tizenegy közelébe sem került. 31 éves, 2-3 millió körüli átigazolási díjjal megúszná vele a klub, jó fizikumú, szögleteknél ő is veszélyes lehet.

Na, nyilván a klub másképp tekint a januárra, és már aktivizálta is magát a piacon. Ám a tevékenykedésük eddig több, mint meglepő. Szereztek egy harmadik balhátvédet, Guilherme Analat - rendben, lehet, hogy ő lesz Dani Alves balos verziója -, illetve az Evertonnál befuccsoló Sandro Ramírezzel szemeznek most - de nem értem, miért... Tessék szerezni egy középhátvédet!

4. Real Madrid - 31 pont, gól diffi: +16 (1 meccsel kevesebbet játszottak)

Madridban azt gondolták a szezon elején, hogy a bab is hús, és a Zidane-éra ragyogása mindenféle erőfeszítés nélkül fenntartható. De erről már szeptember végén, és a klasszikus előtt is esett szó. Tömören: a Real 14 pont hátrányból vág neki 2018-nak.

zinedine-zidane-cropped_1596g0on78i2s1iaimapvmaeuz-768x432.jpgKép: realsport101.com

A Királyi gárdának két jelentősebb problémát kellene megoldania januárban. Az egyik égetően fontos, hiszen gyengébb szereplésüknek ez a fő okozója, míg a másik jelenlétével bőven ki lehetne még húzni ezt a szezont. Valamiért mégis az alacsonyabb prioritású hiányosságra fordítottak több figyelmet: a kapus kérdésre. Tény és való, Keylor Navas nem a világ legjobb numero uno-ja. Ettől függetlenül a 2014-es vébén Costa Ricát a legjobb nyolcba repítő bravúr kapus elfogadható szintet nyújt. Nem világos, hogy miért szükséges kétségbeesetten keresni a helyettesét/pótlását. Kepa Arribaz... Ar-ri-za-ba-la-ga eközben háromnegyed lábbal a Bernabeú öltözőjében érezheti magát. Persze, ellentétben Navas-szal, a fiatal baszkban talán inkább megvan az a magabiztosság, és folyamatos koncentráció, amit a Blancók igényelnek. Mégis érzésem szerint több lehetősége adódna a Pérezéknek a következő nyáron egy jobb képességű kapust szerezni.

Sokkal relevánsabbnak tartanám egy tiszta gólszerző szerződtetését a fővárosiakhoz! Ehhez néhány info:

  • A Realnak van a legtöbb kapura lövése a spanyol pontvadászatban: 301, közel 19 meccsenként, ez sok
  • Ezeknek mindösszesen 47%-a ment kapura - a pontos lövések tekintetében a Leganés-szel és a Getaféval vannak egy szinten
  • Csak 30 lőtt góllal rendelkeznek
  • Benzema és Ronaldo, a két befejező csatár látványosan szenved: Benzin 26 lövése után csak 2 alkalommal lehetett örülni, CéRoni pedig 78/4-et tudott eddig lehozni (78!!!!!!!!!!!! per négy!!!!!!!!!!!)

giphy-downsized-large.gif_384x291

Két alternatívával érkeztem a Real problémáinak orvoslására.

A) A dupla poén. Egy fricska az ősi riválisnak, és egy madridi mértékben olcsó, ám annál kiválóbb támogatás Zidane részére: Alexis Sánchez. A chilei szerződése a nyáron lejár, ez tudott. Az is, hogy mennyire baromira unja már a Wenger által megteremtett, végtelennek tűnő fikatengerben történő lubickolást. Alexis nagyon szeretne eljönni Londonból, a Man City pedig készen áll az alkalmazására. Akkor miért ne lenne jó a Blancók számára? Alexis alapvetően szélső, de tud középen is játszani, ezt az előző PL idényben elég jól bizonyította: 20 centerként letudott meccsén 18 gólt vágott tavaly. CR7-tel akár váltogathatnák egymást, hogy éppen ki játszik a pálya belsején. Valamint sebességével, és élességével hatalmasat emelne a Real lehetőségeinek kialakításában, és akár befejezésében. Mivel a kontraktusából csak fél év van hátra, egy 30 millió € körüli árat tudok elképzelni a dél-amerikai számára.

arsenal-v-chelsea-premier-league.jpgKép: mirror.co.uk

B) Ez több, mint csodálatos lenne! Nem (csak) a troll értelmében, hanem tényleg látok benne rációt. Mario Balotelli!!! A ghánai-olasz bajkeverő még mindig csak 27 éves, és remek formában van. Ő is szabadon igazolhatóvá válik június végén, így ha pénzt szeretne csinálni belőle a Nice, még most kell eladniuk a támadót. Utolsó 8 tétmeccsén 8 gólt szerzett - és persze egy pirosat -, még mindig remek a rúgó technikája, még mindig jó testfelépítésű, sokat futni továbbra sem szeret, viszont egyre jobban érzi a pozícionálást a helyzetbe kerülésekhez. Elképesztően szórakoztató, mivel - sajnos? - sikerült önazonosnak maradnia egész karrierje során, és még mindig egy nagyra nőtt, durcás óvodás. Mégis szerintem megfelelő vetélytárs lenne Benzema számára. Az olasz érkezésével Karim esetleg összeszedné magát, és újra képes lenne gólokkal segíteni csapatát, vagy pedig Balotelli tudná fellendítani a Madrid tavaszát. Vagy szarral bekenné az összes csapattársának a zuhanyzós papucsát, és végleg elpusztítaná az öltözői kémiát. Az árát 12-18 millió € közé lőném, aprópénz.

2264gm.gif

Ha Florentino Pérez megfogadja a minőségi tanácsaimat, ha nem, azt látnia kell, hogy csapata komoly változások elé néz. Lehet, hogy nem a kapus poszt körüli bonyodalom a legfontosabb jelenleg. Benzema évről évre egyre gyengébb teljesítményt nyújt, Bale képtelen a pályán maradni 35 meccsekre, Modric 32 éves, Cristiano pedig nem biztos, hogy sokáig szeretné itt nevelgetni a piciket. Lehet, hogy jövőre egy zsír új Realt láthatunk majd az El Clasicókon?

cr0105.jpgKép: www.express.co.uk

 

A következő részben jön a Valencia, az Atlético és a Barcelona telének boncolgatása.

 

 

 

Statisztikai forrás: squawka.com, whoscored.com, transfermarkt.com

Borító: pixabay.com feldolgozva a WGB blog által

 

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr9113540629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása