Who's got balls

#37 Dö Cseempiooonz! - Március 6.

A félkarú óriások párbaja, avagy melyik edző kereshet új állást a nyáron?

2018. március 06. - Bento Luccio

3-1-es madridi előnyről folytatódik a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének egyik legjobban várt párharca. Számtalan esemény történt mindkét klub háza táján az odavágó óta. Rengeteg sérülés sújtotta a csapatokat, ebből a párizsiak számára jutott a fekáliatorta java, a Real formája pedig továbbra is a vidámpark legizzasztóbb hullámvasútjára hajaz. Fel tud-e állni ekkora hátrányból a PSG? Melyik arcát mutatja kedd este a Királyi gárda? PSG - Real Madrid beharangozó!37cov.jpg

Épp most mondták a gyengélkedőn

Szinte foglalt volt minden ágy hétvégén a hazaiak orvosi szobáján. Az első számú kapus Areola, illetve az előző meccsen csékává avanzsált Marquinhos kisebb sérüléssel bajlódtak, viszont hétfőre mindkettejük játéka tisztává vált. A pálya offenzív oldalán viszont sokkal nagyobb gondok adódtak. Kylian Mbappé a bokájában érez fájdalmat a múlt szerdai kupameccs óta, ez hátráltatta abban, hogy hétvégén pályára lépjen bajnokin a Troyes ellen. Bár szerencsére az elsődleges híresztelésekkel szemben nem akkora a probléma, és csak óvatosságból pihentették a PSG tini nindzsa harci teknőcét, hogy a BL-ben biztosan bevethető legyen.
Az pedig már a világ minden szegletébe eljutott, hogy a világ legdrágább futballistája, az ember, akinek még a homorításai is aranyat érnek, hosszú időre távol marad a gyeptől. Habár Neymar lábfejében a törés igen pöttöm, a fájdalom, és az űr, amit a párizsi szívekbe hozott annál nagyobb. Rendben van, hogy a Ligue 1-t 14 pontos előnnyel vezetik, a Coupe de France trófeájának legnagyobb várományosai, de a katari tulajdonoskör már BL siker(eke)t várna az eurómilliárdos befektetéseket követően, ez pedig a brazil hiányában elérhetetlen célnak látszik. Vajon képes lehet egy bizonyos argentin beugró elhozni a Parc des Princes-be a csodát?

mariska.jpg

Lábadozó, vagy félegészséges játékosokból bőven kijut a Blancóknak is, bár náluk talán nincs olyan mértékű para, mint riválisuknál. Marcelo combja helyrejött, hétvégén ráhangolódásként már be is szállt egy jó 25 perccel, és egy szép assziszttal a Getafe ellen. Illetve az is viszonylag jó hír, hogy a Kroos-Modric kettős is nevezésre került a mérkőzésre, bár egyelőre a fizikai és erőnléti állapotukról nem érkezett pontos jelentés - épp a PSG ellen léptek pályára utoljára. Nem érzem valószínűnek, hogy mindkettő a kezdőbe is kerülhessen, pláne miután a horvátnak fejben is van mit rendbe raknia.
Carvajal - bár nem volt sérült - szintén kész, hogy újra elfoglalja a jobbhátvéd posztját, miután letöltötte rövid eltiltását.

Párizsi remények

Emery csapata az első pillanattól kezdve hatalmas nyomás alá próbálja majd helyezni a Ramos vezette védelmet. A franciák trénere mindhárom Európa Liga sikerét agresszív, célratörő támadójátékának köszönheti, ugyanebben a felfogásban játszottak eddig a franciákkal a hazai, és az európai kiírásokban is. A PSG - és Emery - akkor jó, ha a csapata irányít, és kevés lehetőséget ad az ellenfélnek a kezdeményezésre - és olyankor mondanak totális csődöt, ha a 4 gólos előnyüket megpróbálják védeni behúzódva a kapujuk elé.

Mire van ehhez szükségük? Gyors, és helyzeteket kialakító szélső hátvédekre, stabil középpályára, varázslatos individuális képességeiket csillogtató HATÉKONY támadókra, a labdát birtokló agresszív letámadására és egy magabiztos centerre.

psg11_2.pngEz a 11 lenne legközelebb a megoldáshoz (szerk.: KimpembA... szép munka)


A szélső hátvédek adottak, Dani Alves és - a vélhetően kezdő - Kurzawa megfelelnek az első kitételnek. Ugyanakkor egyikük sem a védekező oldalon mutatott brillírozásuk miatt vált elismertté, és a mögöttük keletkező üres területet akár Bale, Cristiano vagy Lucas elfoglalhatja, rengeteg helyzetet teremtve ezáltal a PSG kapuja előtt. Ha már védelem, ismét felmerül a kurta kérdés: vajon Thiago Silva munkájára lehet-e majd számítani?
A Párizs középpályája a Ligue 1 szintjén tökéletes, ráadásul Verratti a világklasszis szint küszöbén áll már lassan 1-2 éve. De hogy fogja megszűrni a madridi offenzívákat akár a 35 éves, lajhárgyorsaságú és egy hónapja egészséges Thiago Motta, vagy az Al-Jazirából hazahozott Diarra, aki egyébként remek performansszal rukkolt elő a hétvégén - 99/92 sikeres passz, 2 kulcspassz, 5 labdaszerzés. Vagy megint az ifjú Lo Celsora esik a választás? Egy biztos, ez a középpályás sor elmarad egy végső győztes alakulat szintjétől. Milyen jó lenne itt egy Matuidi-típusú figura...
Még Neymar kiválásával sem a támadó sor összerakása jelenti a legnagyobb kihívást. Oké, persze, Föld Anya egyik legtehetségesebb játékosát kell pótolni, aki kis túlzással már azzal képes veszélyeztetni az ellenfelet, hogy leforgat egy Gillette reklámot, de micsoda luxus, hogy ilyenkor egy Di Maríat elő lehet húzni a kamrából. Az argentin még úgy is magáénak tud 8 gólt és 5 asszisztot, valamint 90 percenként átlagban 2 kulcspasszt, hogy masszívan hátrébb került a PSG rotációjában. És ne felejtsük el, hogy mit művelt tavaly a Barca elleni első meccsen:

25sjsm_1.gif

A támadó gépezetre tekintve abszolút bizakodóak lehetnek a párizsi szimpatizánsok. Ehhez még pozitívumként hozzácsatolhatjuk a hazai környezetben mutatott páratlan teljesítményüket: a futó idényben minden tétmérkőzésüket megnyerték a Parc des Princes-ben, ráadásul mindig legalább két lőtt góllal. Csupán saját védelmük - és Zidane fantasztikus... hármasa - szabhat gátat kedd esti továbbjutásuknak.

Madridi kupaktanács

Zizou, Ramos és Ronaldo a hírek szerint tartott egy szupertitkos meetinget vasárnap, amelyen átbeszélték a keddi stratégiát, valamint a kezdő tizenegyet. Állítólag külön kérés volt a két ikon részéről, hogy Iscot, Asensiot és Kovacicot mellőzze az edző a kezdő összerakásánál. Szép.

Na, de akkor hogyan állhatnak fel? Kapus poszton, és a hátsó négyes tekintetében nincs kérdés - nekem is sikerült bepakolgatni őket a felállásba. Viszont ezután kezdődhet az ötletelés, meg a geometria, meg a vektorok, és a többi. 4-3-3 vagy 4-4-2? Inkább a védekezést fogják támogatni a középpályával, vagy valamelyest támadólag lépnek fel, hogy akár már egy góllal elhessegessék a párizsi álmokat? Kroos-szal és Modric-csal megéri kockáztatni?

Az alábbi kezdőt álmodtam meg a Blancóknak:

real11_2.png

Ebben meglenne az az egyensúly, ami segítené a párizsi rohamok szűrését, illetve a kontra helyzetek kialakítását. Bale és Lucas a pálya mindkét végén, illetve akár oldalt váltogatva megállná a helyét. Casemiro és Kroos védő melójával pedig valamivel erőteljesebb lenne a hullámban érkező támadók levédése, mint volt az első összecsapáson - lásd Modric lemaradását a Rabiot gólnál.

Már az első mérkőzés során voltak olyan megingások a franciáknál a szélen, amelyek bekapott gólt, vagy Real helyzeteket eredményeztek. Jelen esetben, hogy a PSG-nek agresszívabbnak kell lennie, többször kinyílhatnak hátul, így még több ilyen helyzetre számíthatnak a vendégek. Pláne, ha most nem a valamivel defenzívebb felfogású Yuri fog játszani a balhátvéd pozíciójában:

 crhelyzet.gif

Ronaldo ekkor még kíméletes volt, és a trollok jókat mosolyoghattak rajta. Ám azon kevésbé derülhetnek, hogy CR 2018-ban már 14 találatnál jár, ebből 10-et az elmúlt 5 meccsén helyezett el az ellenfelek hálójába. Az öreg újra formában, és ennek a katari-francia klub ihatja meg leginkább a levét.

Már csak annyi kérdés maradt: melyik arcát fedi fel a Real a meccsre?

Kimenetel

Ha a lakást, kutyát, macskát, kedvenc papucsomat kéne felrakni egyetlen tippre, akkor biztosan arra mennék, hogy mindkét csapat szerez gólt. Nem látom azt a forgatókönyvet, amelyben a PSG meg tudja állítani Ronaldot, és bandáját, de a Numanciától kettőt, Betistől hármat, tíz emberrel játszó Getafétól egyet bekapó Real védelem is legalább egyszer kapitulálni fog.
És persze továbbjutnak a spanyolok. A párizsi vezetőség elküldi Emeryt a nyáron, megvásárolnak még 3 klasszis csatárt, a középpálya pedig egyre vékonyabb lesz.

PSG 2 - 2 Real Madrid

wgb.jpg

 

Forrás: whoscored.com, squawka.com, transfermarkt.com
Borító: psg.com, realmadrid.com képei feldolgozva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr9913716176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása