Who's got balls

#28 La Liga Téli Átigazolási SzezON! - 2. rész

Hogyan erősíthetne a TOP 5 spanyol alakulat?

2018. január 09. - Bento Luccio

Január 1. nemcsak a piromániások, lakótelepi huligánok és a buli-buli rajongók egyik kedvenc napja - öreg vagyok én már ehhez -, hanem természetesen a futball-követők által is egy rendkívül kedvelt dátum. Megnyílik a téli átigazolási ablak! Habár a legnagyobb üzletek nem a tél során köttetnek meg, azért a közelmúltban is láthattunk néhány igen komoly mozgást a januári piacon - *mérhetetlenül büszkén vigyorog az arcunkba egy ijesztő alak "Liverpool FC" felirattal a homlokán*. Most nézzünk körbe Spanyolországban, hogy a tabella első 5 helyén található gárdák milyen hiányosságokat pótolhatnának új igazolásokkal? Milyen játékosokkal erősíthetnének? (2. rész: Valencia, Atlético Madrid, Barcelona)28cov3.jpg

1. rész (Sevilla, Real Madrid)

*** A lejjebb részletezett átigazolási tippek csupán a WGB blog szerkesztőjének agyszüleményei. Valóság alapjuk nincs. Többnyire. Aztán meglátjuk. ***

3. Valencia - 37 pont, gól diffi: +20

Parádés szezonkezdet után kisebb mélyrepülést mutatott nekünk a Valencia decemberben. 2017 végén 4 La Liga meccsükből 3-at vesztesen fejeztek be, ráadásul mindegyik vereség elég nehezen magyarázható. A Getafe ellen 65 percnyi emberelőnyös játék sem volt elegendő a góllövéshez. Az év végi szenzáció, az Eibar egész konkrétan lejátszotta a pályáról Marcelino-ékat. A Villarreal elleni felsőházi rangadó során már legalább megvoltak a helyzetek, de a végén egyszer sem sikerült betalálni, Zaza fegyelmezetlensége, és kiállítása pedig bebiztosította a harmadik vereséget Valenciában.

A védelem továbbra is helyén van, egyértelműen a támadó oldalon borult meg a rendszer. December elejéig 13 összecsapáson 33-szor szereztek gólt, ez csak eggyel volt kevesebb az éllovas Barcelona 34 találatánál. Ezzel szemben az utolsó 5 bajnokin csak 5 alkalommal örülhettek saját találatnak. Különösen szembeötlő, hogy október vége óta a portugál trónörökösnek titulált Guedes nem hozott le egyetlen igazán jó meccset sem, emellett az álom-csatárduó, Zaza és Rodrigo csak 3-szor volt eredményes. Kiszáradt a gólcsap? Az már csak a hab volt a fostortán, hogy Marcelino a családjával elszenvedett egy közép-komoly autóbalesetet karácsony előtt; szerencsére mindenki jól van, és az edző már munkába is állhatott az év elején.

marce.jpgMarcelino nyakmerevítőben | Kép:valenciacf.com

Na, de nem is akkora itt a baj! A Valencia a bronzérmes helyét foglalja el a La Liga táblázaton, 5 ponttal előzi az egy meccsel kevesebbet játszó Real Madridot. Az elmúlt évek bukdácsolása után ez egy elképesztő részeredmény, és még csodásabb lenne, ha sikerülne megkaparintaniuk a dobogós pozíciók valamelyikét az évad végén.
Min kéne változtatni az aktuális kereten? Jól jönne egy csatár, és még egy középpályás.

A csatár kérdés elég hamar lezárásra került Luciano Vietto kölcsönvételével. Bár Zaza, és Rodrigo személyében két kiváló befejezője van a Denevéreknek, ráadásul csodacsereként bármikor rendelkezésre áll Santi Mina - 6 gól, 1 assziszt -, mégis elkél ide egy friss erő. Nem túlzás, hanem butáskodás lenne azt kijelenteni, hogy az argentin Vietto jól játszott az Atléticoban a szezon első felében, hiszen szinte egy perc erejéig sem sikerült az elvárt szintet produkálnia. Mégis úgy érzem, hogy a korábbi Európa Liga (társ)gólkirály epizódszereplőként nagy löketet adhat a Valenciának, és remek kiegészítő lehet Marcelino rotációjában.

A középpályára - egyelőre - nem érkezett új ember, és új híreket sem nagyon olvasni e témában. A Denevérek két box-to-box CM-mel szoktak felállni, ebben a pozícióban Kondogbia, és Parejo a lejátszott percek 89%-át a pályán töltötte, ez nagyon nem kevés. Kijelenthető, hogy nincs helyettesük, egyedül a nyáron ingyen szerződtetett Nemanja Maksimovic jöhetne szóba, de ő eddig mindösszesen 49 percet játszott a bajnokságban. Pláne, ha a két alapember olyan elánnal szántja fel a pályát, és az ellenfelek lábát, ahogy eddig tették - Kondogbia utolsó 6 meccsén 5 sárga, Parejonak pedig 9 sárgalapja van összesen -, úgy alkalomadtán szükség is lesz a pótlásukra.

witsel.JPGAxel Witsel (nem a jobb oldali srác szemüvegben)| Kép: @axelwitsel28 Twitter

Erre a szerepre találtam nekik egy kiváló játékost: André Gomest Axel Witselt. Akinek a nyári világbajnokság előtt nagyon jól jönne, ha újra Európában, továbbá egy megfelelő színvonalú bajnoki versenyben játszhatna. A belga Witsel a napokban tölti be a 29-et, csapatában a legjobb passzoló - mondjuk ez a kínai bajnokságban nem feltétlenül kiemelendő -, magas, erős testfelépítésű, jól szerel, és kellően agresszív a Valencia középpályásainak stílusához. A transzferdíj 20 millió euró környékén lenne, de a fizetése nem biztos, hogy ízlene a vezetőségnek. Egy valami biztos: a Fellaini-frizkójú Witsel kiválóan illeszkedne a rendszerbe, win-win szituáció lenne játékos, és klub számára. Akár a kupa-küzdelmekben, de természetesen a bajnokikon is egy jó 15-20 meccsre bevethető lenne.

Még egy kulcs teendő a közeljövőben a vezetőség számára: a Premier League nagyágyúi egyre többen szeretnék megszerezni Goncalo Guedest, így minél hamarabb egyezségre kell jutni a PSG-vel a fiatal portugál kapcsán. Ott sem egy 1.000 eurós csekket fog kitölteni a valenciai menedzsment.

2. Atlético Madrid - 39 pont, gól diffi: +19

A Matracosok sosem a kreatív, "belehalunk a szépségbe" játékukról voltak ismertek. Ahogy a korábbi években is láthattuk, a labda idén is lassan jár, és inkább hosszabb passzokkal operálnak. Magától értetődően a védelmük továbbra is betonbiztos. Viszont ebben az idényben még kevesebb offenzívát vezetnek, mint az előző években. A meccsenkénti 10.9 kapura lövésük csupán a 15. (!!!) legtöbb a spanyol csapatok mezőnyében, ehhez képest a 27 szerzett góljuk egészen soknak tekinthető. Akármennyire is rendben van a tabellán elfoglalt 2. helyezésük, a BL-ben jött ki igazán, hogy mennyire megfáradt már az Atléticonak ez a felállása.

griezou.jpg

Rengeteg pletyka volt a nyár folyamán Griezmann, Carrasco távozását illetően, ehhez decemberben csatlakozott Gameiro is, új csapatra vágyó emberekre pedig elég nehéz egy komplett támadó stratégiát felhúzni. Az előző idényhez képest a belga, és a francia támadószellemű srácok klasszis teljesítménye, eredményessége hiányzik a legjobban. Teljesen enerváltaknak tűnnek, nem lehet rájuk számítani a kulcsfontosságú rangadókon, nem tesznek meg mindent a csapat sikereinek érdekében - pl. Griezmann annyira retek volt a Real ellen, hogy az utolsó negyed órában inkább lekapták a pályáról.

Viszont január elején kiváló erősítések érkeztek! Vitolo esetében egy kreatívabb szervező került a keretbe, míg Diego Costával jött a rég hiányolt szellemisége: 100%-os alázat Simeone és a csapata iránt, számára minden egyes mérkőzés egy 90 perces véres küzdelem, és mindent megtesz a gólszerzés érdekében. Mindent! Akár két percen belül 3 különböző játékost képes halántékon könyökölni, az sem baj, ha az illető az ellenfél csapatába tartozik... Costa színesebbé teszi az Atléticot, és a spanyol bajnokságot is. Főleg piros színűre.

costi.jpgCosta visszatért - 94 perc, 2 gól, 1 piri| Kép: ghanasoccernet.com

Miután a madridiak remek igazolásokkal formálták játékosállományukat mélyebbre, ráadásul az értük kifizetett 102 millió euró nem is kis összeg, ezek után újabb téli szerzemény bejelentése nem lenne túl reális. Habár a középpályás sor lehetőségei kissé vékonynak tűnnek, így esetleg Gabi mellé, vagy helyére jól jönne egy fiatalabb erő, viszont Saúl, és Thomas Partey -, vagy akár Koke hátravontabb szerepben - már most olyan zseniálisan játszanak itt, hogy egy plusz játékos csak zavart, frusztrációt keltene bennük. Nem változtatnék ezen a csapaton a jelen állapotban.

Már csak azért sem igazolnék januárban új figurákat, mert egy igen eseménydús nyár elé tekint Simeone és bandája - feltételezve, hogy marad az argentin. Fel kell készülnie alaposan a vezetőségnek, és idejében megtalálni a fentebb említett esetleges távozók minőségi helyettesét. Addig viszont az aktuális csapatnak minden esélye megvan behúzni a bajnoki ezüstöt, talán az Eurépa Liga trófeát, és/vagy a Király-kupát!

diego3.jpg
Diego Simeone| Kép:atleticodemadrid.com

1. Barcelona - 48 pont, gól diffi: +41

Mit csinálnék, ha én lennék Ernesto Valverde?
Mit tennék a védelemmel? Mivel olyan elképesztően izmos ez a hátsó alakulat, így nagy változtatásokat nyilván nem szükséges eszközölni rajta. Nyomást kell helyezni Bartomeu-ékra, hogy villámgyorsan toljanak Samu Umtiti orra alá egy új szerződést magasabb kivásárlási opcióval, és fizuval, mivel a hiénák - jelen esetben ManUtd, ManCity - már ugranának a francia óriásra.

samu.JPGSamu | @samumtiti Twitter

Samu sérülése következtében kisebb zavar keletkezett a helyettes megtalálása miatt, de a fiók mélyéről előhúzott Vermaelen-megoldás zseniálisnak bizonyult. A belga hátvéd sosem játszott még ilyen jól a Barcelonában - valószínűleg azért, mert korábban egyáltalán nem is játszott -, és egészen megbízható, határozott védőmunkát produkált az utóbbi időszakban. Mégis szükség van még egy alternatívára egy-egy eltiltás, vagy sérülés esetére.
Én inkább visszahívnám Marlont a kölcsönből. A brazil hátvéd azután került Nizzába két év kölcsönjátékra, hogy 2017 tavaszán már néhány alkalommal a kezdőcsapatban is helyet kapott, sajnos mégsem volt rá igény idén. Bevallom, nem teljesen értem, hogy miért szükséges most áthozni Yerri Minát. Teljes mérkőzését még nem láttam a kolumbiainak, így kizárólag a mindig hasznos "Highlight video"-kra lehet támaszkodni: ezek alapján egy nagyon rugókkal rendelkező, atletikus, jól fejelő (195 cm), és kellően gyors srácnak tűnik. Az ellenfél kapuja előtt veszélyes tud lenni, ráadásul a labdát is egész ügyesen kezeli. Hogy ezt a teljesítményt rögtön tudja-e majd Európában is produkálni, és hasznosabb tagja lehet-e a rotációnak, mint Marlon lenne, azt hamarosan meglátjuk. De Marlon pénzügyileg jobb megoldás lett volna...

22e4l3.gif

Mihez kell kezdeni a középpályával? Meg kell tisztítani! A szurkolók legszebb álma válna valósággá, ha André Gomes nem lépne többet pályára a katalánoknál. Távozhatna Arda Turan is, a Barca történelmének egyik legrosszabb beszerzése - csak az azért az "egyik", mert Gomes a leggyatrább. Relatíve magas fizetése miatt akár ingyen is megválnának a töröktől. Denis Suárez, pedig benne még bíztam augusztusban, de az ezekhez hasonló villanásaival egyre közelebb kerül a barcelonai pályafutása végéhez:

22e9os.gif

És mit csinálnék a támadókkal? Rohadtul örülnék, hogy egy olyan támadószellemű egységem van elől, amely talán erősebb, mint az MSN volt! Coutinho-Dembélé-Suárez-Messi, annyi lehetőség, annyiféle megoldás, annyi kreativitás, és formáció. Lehet azzal vitatkozni, hogy magas a brazilért kifizetett összeg, igen, valóban nem 6 fillérbe fájt, de el kell fogadni, hogy ilyen összegek repkednek már a piacon. Az is furcsának tűnhet, hogy miért volt rá szükség januárban, egy kvázi letudott bajnoki versenyre átigazolni őt, pláne hogy a Bajnokok Ligájában pályára sem léphet. Viszont Coutinhonak nagyon jót fog tenni, hogy fél éven keresztül szokhatja a közeget, együtt készülhet a csapattal a majdani nagyobb kihívásokra, valamint mélységet adhat a keretnek, pihenési lehetőséget Iniestának. Hogyan küldeném pályára a fiúkat a májusi Clasicón?

lineup.png

Így a legnagyobb fájdalom Iniesta hiánya lehet, de rá szüksége lesz Valverdének a Bajnokok Ligájában.

Szükség van-e további igazolásokra? Nincs. Távozókra annál inkább.

lanyfiju2.jpg

 

 

Statisztikai forrás: squawka.com, whoscored.com, transfermarkt.com
Egyéb információk: newsnow.co.uk, eurobarca.hu
Borítókép: atleticodemadrid.com, valenciacf.com, bleacherreport.com képei illusztrálva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr3913549387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása