Who's got balls

#32 La Liga szezonközi díjkiosztó - február

2018. február 10. - Bento Luccio

Indult egy sorozat októberben a spanyol csapatok, szupersztárok és vezetőedzők értékeléséről, ám kissé hamar megszakadt. Valami nem volt kerek, egy kicsit sótlan volt, és bűzlött is. A Who's got balls blog olyan díjakat osztogat, mint Aranyfincsi, meg valamilyen kábelt illusztráló trófea? Nem stimmel ez. Máris újragondolásra került a teljes értékelési koncepció. Havi rendszerességgel lesznek mostantól minősítő részek - már amennyiben van aktivitás a ligában -, és a blog kvalitásához, nívójához azonos szintű serlegek kerülnek kiosztásra. Így született meg az Aranygolyó trófea, a tökös, kemény, kiváló eredmények elismerésére, illetve az üres Alumíniumzacskó, amely visszafogott teljesítmény esetén kerül tulajdonosához. Fogadjátok szeretettel a februári értékelőt, amely szigorúan az e hónap előtti időszakot vizsgálja!32covsok.jpg

Aluzacsi

Repedt szárnyú denevérek

A Valencia nagyon-nagyon felpuhult a mögöttünk lévő hetekben. Persze az álomrajtot nehéz lett volna fenntartani, mégis az utóbbi hetek visszaesése már-már meglepő. Ha november 24-én kezdődtek volna a bajnoki küzdelmek, a valenciaiak a 16. (!!!) pozíciót foglalnák el a tabellán, 10 ponttal, és -5-ös góldifferenciával.

Sok esemény zajlott ugye náluk, kezdve a vezetőedző autóbalesetével, illetve idevehető még két kulcsjátékosuk kérdéses jövője - nem tiszta mi lesz Guedes, és Kondogbia sorsa, akik kölcsönben szerepelnek itt. Ettől függetlenül nem szabad leírni a Valenciat. Még mindig ott vannak a dobogó legalsó fokán, és előzik az eggyel kevesebbet játszó Királyiakat. Ha Zaza előkotorja a szekrény mélyéről a szezon elején kiválóan funkcionáló góllövő cipőjét, Guedes ismét képes lesz klasszis teljesítményt nyújtani, valamint a Parejo-Kondogbia tengelyben marad még kraft, akkor megtarthatják a jelenlegi helyezésüket. Továbbá előnyt jelent számukra, hogy mind a négy körülöttük tartózkodó klub számára februárban folytatódnak a nemzetközi kupaszereplések - ők ebből még kimaradnak idén -, így e hónaptól lehet lehetőségük ismét nagyot virítani.

marcelino32.jpgEz most üres maradt| Kép: valenciacf.com

Montella = nem jó

"Minden kis álmom rólad szól, Te vagy a vágyam... Vincenzo!" Énekelhetnék a Sevilla drukkerek, de mégsem teszik. Egyelőre nagyon hiányzik a fizikai, és mentális felkészültség az olasz edző csapatából, ezt igazolja a pocsék bajnoki szereplés. Fontos megemlíteni, hogy az andalúzok bejutottak a Király-kupa döntőjébe, miután a Leganést simán, valamint korábban a matracosokat még könnyedebben kiütötték, így várhatják a tavaszi nagy párharcot a Barcelona ellen. Ez szuper.

De miért kell a kupasiker mellett totálisan feladni a bajnokságot? Montella december végi kinevezése óta 5 Liga-meccsen csupán egy alkalommal tudott nyerni a gárda. A Betis elleni hazai kudarc, és az 5 bekapott gól nem volt épp ideális bemutatkozás az új munkahelyén, ezek után a kiesési zónát éppen elkerülő Alavés viccelte meg őket, majd a múlt hétvégi Eibar elleni újabb ötös már talán több a soknál. Persze a volt olasz válogatott megfelelő kifogást talált az utolsó súlyos vereségre: "Az Eibar pici, és nagyon fura pályával rendelkezik." Érthető.

Bár Montella csak alig több, mint egy hónapja edzi a piros-fehér alakulatot, mégis egyre inkább kételkedem az edzői kvalitásában, mint játékosai megfelelő felkészítésében, és motiválásában. Már a Milannál mutatott gyenge szereplés is meglepő volt, főleg a brutális nyári bevásárlást követően. A környezetváltás segíthetett volna az olasz edzőnek, a jelenlegi kerete itt is adott lenne a jó szereplésre, eddig mégis elmaradnak az elvárt eredmények a bajnoki fronton. A védelem továbbra is inkább kartonpapír, mint betonfal, a támadójáték ötlettelen, és nem készíti fel a srácokat a gyengébb ellenfelekkel szemben. A február, és a március ráadásul még színesebb lesz, olyan párharcoknak köszönhetően, mint a Manchester United, a Barcelona, a Valencia és az Atlético Madrid elleni.
Ha a fenti sztárklubok ellen jönnek majd a jó eredmények, legalább lesz Montellának mibe gyűjteni a pozitív elismeréseket is. Egy Aluzacskóba.

montimeme.jpg

Van-e élet a Barcelona után?

A harmadik díjat kaphatná a már-már unalmas Real Madrid-féle tragikomédia, vagy megemlékezhetnénk a november óta győzelemmentes Levantéról, esetleg az előző kiírásokban élvezetes játékot mutató, de idén igen lightos Las Palmasról, mégis másra esett a választás. Mégpedig Bojan Krkicre.

Nagyon kedveltem a srácot annak idején a Barcában. Valószínűleg azért volt annyira tökös 17 évesen, mert semmilyen teher nem nyomta még a vállát, számára tényleg csak egy örömteli "utazás" lehetett egy pályán, és azonos mezben játszani Xavival, Ronaldinhoval, Eto'o-val, Messivel, stb. Sosem felejtem el, ahogy az első klasszikusán csereként beállt az utolsó 10 percre, és az addigi szöszmötölést, illetve az elképzelés nélküli gurigázást ő szakította meg egy 20 méteres bombával. Nem lett belőle gól, emlékeim szerint oldalhálót talált, de baromi kemény tökök kellenek, hogy valaki ilyen bátran lépjen fel a Real ellen. Ez sem volt pite:

gifbojan.gif

Megelőzte Leot, ő lett a Barcelona történelmének legfiatalabb bajnoki gólszerzője, ő volt az első '90-es években született BL találatot jegyző játékos, akkori edzője Rijkaard nem győzte eleget dicsérni őt. Talán túlzás, de technikailag hasonló szinten képzett játékosnak számított, mint Lionel Messi, de mégis hiányzott belőle valami. Méghozzá az, hogy a 12 gólos első szezonja után - még egyszer: 17 éves volt!!! - egyszerűen nem tudott megbirkózni az őt körülvevő csodálattal, hírnévvel és természetesen a rendkívül magas elvárásokkal. Később Guardiola megjelenésével a játékpercei is csökkentek, majd mikor megelégelte Pep bizalmatlanságát, megkezdte a nagy európai túráját. És itt jön a második nagy hiányossága a mentális gyengeség mellett: Bojan 9 éves kora óta csak a Barca rendszerét ismerte, és képtelen volt más országokban, más futballban, más körülmények közt megállni a helyét.

A fentiek után baromira vártam, hogy az olasz, holland és angliai kitérő után, tavaly nyáron visszatérvén Spanyolországba, az Alavésbe, talán új erőre kap, és a spanyol foci ismét felpezsdíti a vérét. Hááát nem így lett. Még csak az aktív rotáció tagjaként is túlzás lenne megemlíteni, eddig csupán 8-szor lépett pályára a bajnokságban, és gólt nem írhattak fel a neve mellé. Novemberben a kupában sikerült egyszer betalálnia.

Bojan, térj vissza akár csak egy szezonra, és gyűjts be néhány Aranygolyót is!

bojan.jpgItt még megvolt a monyója| Kép:bleacherreport.com

Aranygolyó

Ha szereted a tenisz meccseket

Vannak olyan alakulatok, akik falat húznak a kapujuk elé, így általában a támadásaik is igen limitáltak - ld Atlético, Leganés. Vannak olyanok, amelyek szó szerint megszállják az ellenfél térfelét, és hátul is kiválóan zárnak - ld Barcelona. Természetesen olyanok is akadnak, ahol az ötlettelen támadójáték párosul az ementáli sajt-szerű védelemmel - ld Las Palmas. De a semleges szurkolók számára a legszebb kombináció, mikor egy csapat egyszerre védekezik retek módon, és termeli a gólokat nagyüzem módjára - ilyen a Real Betis.
37 szerzett, 45 bekapott gól 22 forduló után, eddigi mérkőzéseiken 82 gól esett, ez majdnem meccsenkénti 4 találatot jelent. Miért ül le az emberek 83%-a meccset nézni? Hogy gólokat lásson! Sokat. (Hosszan tartó kutatás eredménye.) Minek köszönhető ez a furcsa, Kétarcú Harvey-ra jellemző játék? Quique Setién fiai minden egyes mérkőzésen úgy mennek ki a gyepre, hogy nyerni akarnak. Alapvetően sokat birtokolják a labdát, és határozott, pragmatikus offenzív játék jellemző rájuk. Nem lőnek ész nélkül kapura, viszont amikor kapurarúgásra szánják el magukat, az esetek felében célt is találnak, az 5. legpontosabb lövési mutató az övék a ligában. Ráadásul kiváló lövési hatékonyságuk miatt a zöld-fehérek lőtték a 6. legtöbb gólt a bajnokságban.

betisgif.gif

Viszont sajnos (?) a védelmük nem Eger várán edződött. A kapujukban Antonio Adán személyében a La Liga egyik leggyengébb formájának örvendő kapusa áll. Nyilván nem lehet a teljes felelősséget az ő nyakába varrni, de rengeteg hibával játszik a 30 éves hálóőr. Bizonytalanul ront ki a beadásoknál, többek között emiatt a legtöbb fejes gólt a Betis kapta idén - 11 -, illetve sok hibát vét hátul, amelyekből azonnali gólszerzési lehetőséget tud kialakítani az ellenfél. Ellenben ebben társai is segítségére sietnek, vagy legalábbis árnyalják a képet: a Betis játékosai hozták össze a legtöbb bekapott gólt eredményező hibát, szám szerint 9-et. Jár a piros pont a vezetőségnek, amiért felismerték a keret hiányosságait, és januárban elhozták a Dortmundnál kockás seggűvé vált, ám még mindig hasznos Marc Bartrát, hogy némileg segítsen a védelmi hiányosságok kiküszöbölésén.
Összefoglalva: szórakoztatásból 5*, ezért jár nekik a kőkemény Aranygolyó. Csak meg ne fájduljon a nyakunk a Betis meccsek alatt!

betismeccs.gif

Amelyik kutya ugat... azt Suárez megharapja

Lajos újra vérszívó üzemmódban! Az uruguayi egy rá nem jellemző kopár szezonrajt után - 17 meccs/7 gól; BL, Liga, kupa sorozatokban- ismét olyan bőkezűen ajándékozza a katalán szimpatizánsokat, amely miatt megkedvelték őt az elmúlt években. December 10-e óta 12 meccsen 13 találatot jegyzett, ebben az időszakban messze ő a legjobb formában lévő center a ligában - még Benzemánál is jobb!

suarezgolyo.jpg"De sép!" | Kép: sports.inquirer.net

Felívelő teljesítménygörbéje két dolognak köszönhető: egyrészt a térdében megbújó fájdalom eltűnt, amely az idény elején zavarta a játékban, másrészt végre - Valverde - megtalálta a helyét a formációban. Sok fikaáradat áldozatává vált a kezdeti botladozó szakaszban, amelyek odáig fajultak, hogy a culék egy kisebb csoportja inkább Paco Alcácert látta volna már a kezdő kilences helyén. Pláne a Sevilla elleni duplája után!

Viszont Suí megérkezett! A lenti két hőtérképen épp látni, hogy több időt tartózkodik az ellenfél kapujának közvetlen közelében, és kevesebbet vesz részt a támadásépítésben. Ez már csak azért is fontos, mivel emberünk ezen hetekben töltötte be a 31-et, értelemszerűen megkopott már a robbanékonysága. Miután nem lép vissza olyan sűrűn, több alkalma adódik a tizenhatoson belül érkezni, és helyzetbe kerülni. Ezen kívül a szezon eleji bal szélsőhöz közeledő pozícióját jóval beljebb tolták, láthatóan ez a közeg jobban ízlik neki.

suiheatmap.PNGLuis két bajnokijának hőtérképei| Whoscored.com

A fentieken túl fontos megemlíteni, hogy a már kegyetlenül idegesítő mennyiségű leshelyzetéből - Girona ellen 7, Valencia ellen 6-szor állították meg lesen - sikerült lefaragnia, és nem akad meg olyan sok támadás a figyelmetlensége miatt. A katalánok örömére kevesebbet vezetgeti a labdát, furcsa mód nem lő többet kapura, viszont sokkal pontosabb a befejezéseknél. Röviden: óriásit ugrott a teljesítménye, abszolút megérdemli az Aranygolyókat.

Felszínen a Sárga Tengeralattjáró

Az őszi csapnivaló játék a Liga középmezőnyébe sodorta a Villarrealt, viszont az ezután következő edzőváltás magával hozta a jó eredményeket is. Javier Calleja a B csapattól lépett elő, hogy az első keretet irányítsa, és szeptember 25-ei kinevezése óta a képzeletbeli tabella 3. helyén tartózkodik csapatával - csak az Atlético-Barca páros gyűjtött több pontot. Nehéz megfogni, hogy mi hozta vissza a sárga mezeseket a BL-helyezésekért folyó harcok közelébe, hiszen őszintén a játék egyik elemében sem tekinthetők egy elit gárdának. Talán két jellemzőt érdemes kiemelni velük kapcsolatban: masszív védelem, és tökösség.
Védelem: a legtöbb sikeres szerelése, és blokkolt lövése a Villarreal egyesületnél van az idei szezonban. A Jaume Costa-González-Victor Ruíz-Mario Gaspar hátsó négyese a 2. legtöbb időt töltötte együtt a pályán idén, a banda igencsak összeszokott, és részben nekik köszönhető, hogy október eleje óta +10-es gólkülönbséggel büszkélkedhet a csapat.
Tökösség: a Villarreal a top 4 ellen nem húzza be fülét farkát. A virtuális mini táblázaton a Barca az első 8 ponttal, mögöttük az Atlético, illetve a Villarreal 7 pontot gyűjtött; a Real 5, a Valencia pedig mindösszesen 3 egységet szerzett a legjobbak csatájában.

top5tabla_1.jpg

Még egy ok a buksi simire: a leggólerősebb csatár, Bakambu Kínába igazolt karrierjének boost-olása érdekében, ám az alakulat mégis képes fenntartani a jó szériát. A Betis elleni összecsapást megelőzően 6 meccsből 5-ször húzták be a 3 pontot, így karnyújtásnyi távolságra kerültek a BL-t érő pozíciók megkaparintásához. Okkal zsebelték be az Aranygolyszit.

 

Források: theguardian, bbc.com, marca.com, squawka.com, transfermarkt.com, whoscored.com
Borító: fcbarcelona.com, sevilla.es képei feldolgozva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr7113623714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása