Who's got balls

#17 Hiányzik a régi Dwyane Wade

... de talán láthatunk még tőle egy-két villanást

2017. november 07. - Bento Luccio

2006. június 14-én, a nagydöntő harmadik mérkőzésének másnapján leültem megnézni az előző éjszaka összecsapását. 2-0-ra vezetett a Mavs a Heat ellen, nem vártam sokat a párharctól, és az igazat megvallva még a kezdő ötösöket sem tudtam volna felsorolni. Tudatlan voltam, fiatal, és talán még nem is voltam kész a szerelemre. Ám a meccs 4. negyedében hirtelen megcsapott egy furcsa, számomra ismeretlen érzés. Ezt Dwyane Wade okozta. Ettől a naptól lett ő az én kosárlabda idolom, az utánozhatatlan, az egyetlen, Flash.

_17cov.jpg

Utólag elég cink, hogy egy döntő MVP performansz kellett ahhoz, hogy megismerjek egy Wade kaliberű játékost. Mentségemre szóljon, hogy számomra legfeljebb a számtech órák utolsó 10 percében jutott némi netezési lehetőség, így nem volt alkalmam mélyen belebújni az NBA világába. De azon a júniusi kora estén... Az az angolna-szerű mozgás a védők között. Az a páratlan lendület. Az a bátorság, ahogy ez az ember 24 éves létére 3 Hall of Fame legenda közt felvette a vezető sapeszt. És az a védekezés az utolsó másodpercben! Erre a produkcióra sikerült még néhány vödörrel rápakolnia a hátralévő 3 meccsel, és ekkor eldőlt: visszafordíthatatlanul imádom Dwyane Wade-et.

Mindig csodáltam, hogy milyen bő a repertoárja a befejezéseket illetően. Ő volt az a fickó a pályán, akire minden pillanatban oda kellett figyelni, mert bármikor megtalálta a védők közt az utat a gyűrű felé. Alsó poszton rendre megverte az őt őrzőt akár egy fadeaway dobással, akár visszaforgott a palánk felé egy dobócselt követően. Rengeteg agyament buzzer beater-t dobott be. Hihetetlen, miket művelt a pályán, és mindezt mekkora sebességgel - rendesen meg is sínylették azok a térdek. De azok a eurostepek, azok a step over tarkította betörések... Ilyen sokoldalúság mellett meg tudtam neki bocsátani, hogy a büdös életben nem volt képes megtanulni hármast dobni. A tripla mutatója alulról nyaldosta alulról nyaldosta a 29%-ot teljes karrierje során, a legjobb szezonjában (2016/17-es) is csak egy gyenge 31%-ot sikerült összehoznia. Cserébe kárpótoltak az ehhez hasonló megmozdulások a 2008/09-es pontkirályi idényéből.

Imádom, hogy mekkora blokk mester volt a 193 cm-es magasságához képest. Elképesztő az a tény, hogy liga szinten 9 alkalommal tudott hátvéd 1 blokk/meccs átlag feletti szezont lehozni 2003 óta, ebből 6-ot D-Wade birtokol. Nincs még egy ilyen guard, aki ekkora mérettel, ilyen számokat tudott volna hozni. Csak hát itt is közbeszóltak az évek, meg azok a fránya térdek, illetve vállak.

Nagyon megkedveltem a személyiségét. Fantasztikusnak tartom, hogy soha nem tetováltatott magára, annak ellenére, hogy egy olyan világban él, ahol minden körülötte lévő a kemény arcot játszva szétfirkáltatja a testét. Hiába élt a gettóban 8 éves koráig, ő nem így fejezi ki a keménységét.
Remek csapatjátékos, mindig értette, hogy mi a szerepe az adott keretben. Amikor vezérre volt szüksége a Heatnek, akkor megmarkolta a stafétát, és vitte előre a társakat. Később, mikor egy szupersztár érkezett mellé, átadta neki a terepet, és együtt cipelték a világ tetejére a csapatukat.
Az sem elhanyagolható, hogy bizony komoly dollármilliókról mondott le pályafutása csúcsán annak érdekében, hogy együtt játszhasson Bosh-sal és James-szel. A kiesett bevételt pótolván, inkább létrehozta saját brand-jét, és többek között annyira laza zoknikat kezdett el forgalmazni, hogy még mindig szégyellem magam, amiért egy ilyenem sincs.

156081985_dwyane-wade-signed-04-rookie-season-converse-all-star-.jpg

De ilyenem volt! Wade 1 Converse |Kép: sneakernews.com

Hiányzik a régi Dwyane Wade. Borzasztó volt látni a tavalyi, chicago-i kitérőt, ahogy Jimmy Butlerrel karöltve pusztították a chemistryt. Valamint az idei Cavs-féle újraegyesülés sem alakul éppen úgy, mint egy My Little Pony epizód. Ez a Cleveland lassú, nagyon idős, félelmetesen gyengén védekezik, és ezen Wade nem igazán tud javítani. Ráadásul csóri öreg annyira elképzelés nélkül mozgott a parketten a szezon első három meccsén, hogy kikerült a kezdőből. Első 8 meccsén 7 pontot átlagolt, 40%-kal mezőnyből, és csupán egyszer sikerült pozitív +/- mutatót hoznia.
Ám ekkor történt valami, amire oly rég vártam. Wade levágatta a haját. Ismét megcsapott az érzés, és láthattam újra fantasztikusan játszani Flasht. És nem, egyáltalán nem izgat, hogy kikapott a bajnokesélyes Észak-Amerika - egyik - leggyengébb csapatától, mert D-Wade dobott 25 pontot - 8/8 büntetőből -, leszedett 11 pattanót, kiosztott 6 asszisztot, és +23-as +/- statisztikával zárt.

Nincsenek értelmetlen vágyálmaim. Minden bizonnyal a vasárnap este rendkívüli volt egy közel 36 éves, már kissé rozsdásan mozgó legendától. Valószínűleg nem fog ő már pontosabban dobni, nem lesz ugyanolyan gyors, mint 10 éve. De Lebronnal talán összekalapálhatják még ezt a Cavst, miután nagyon szétszégyellték magukat. Csak annyit szeretnék, hogy lássak még pár hasonló mozdulatot a kedvenc játékosomtól.

171105-atlcle-9.jpg

Kép: nba.com/cavs

Statisztikai forrás: basketball-reference.com; Borítókép: nba.com/cavs átdolgozva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr7413181908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása