Who's got balls

#15 Fultz VÁLLalhatatlan szezonkezdete

2017. október 27. - Bento Luccio

Lebron James, Greg Oden, Yao Ming, Derrick Rose, Andrea Bargnani, Andrew Bogut, Kwame Brown, Anthony Bennett. Mindannyian első választottak voltak a saját draft osztályukon, mégis mennyire különböző pályákat jártak be. Akad köztük legenda, aki beíratta nevét minden idők 5 legjobb játékosa közé. Viszont vannak, akik különböző testi - vagy szellemi - hiányosságok, csapások miatt nem tudták megmutatni azon extra képességeiket, amelyek miatt első helyen hozták el őket a nagy játékosbörzén. Vajon hova fogjuk sorolni az idei 1/1-est, Markelle Fultzot? Mi a megszáradt mopsz kaka van azzal vállal? Csak egy kicsit kell miatta aggódni, vagy már erősebben kell ráncolni a homlokokat?

15cov.PNG

Valahol Philadelphiaban, a Wells Fargo Center környékén hosszú évek óta ólálkodhat minden gonosz legádázabbja, az öreg Lucifer. Láthatóan képtelen leszállni a 76ers tehetségeiről, akikre újra és újra lesújt átkával, és sérülésekkel bombázza őket. Vajon mi baja lehet Lucinak a Philly kedvenceivel? Nem tetszett neki az éveken át tartó, full tankoló üzemmód? Úgy gondolja, hogy ennyi kín után továbbra sem jár nekik egy csepp öröm sem?
Íme az eddig elkövetett ördögi tettek listája:

  • Nerlens Noel - Elülső keresztszalag szakadás a bal térdben; kihagyta az első szezonját
  • Jahlil Okafor - Meniscus szakadás a jobb térdben; fél év off
  • Joel Embiid - Törés a lábfejben (sajkacsont); két szezon kimaradás
  • Joel Embiid #2 - Meniscus szakadás; fél idény a padon
  • Robert Covington - Meniscus szakadás; fél szezon pihi
  • Ben Simmons - Törés a lábfejben (lábközépcsont); egy évet kiül

philly1223.jpg

Facebook.com/Sixers

Habár... esetleg az előfordulhat, hogy mégsem valamilyen démoni akciók tehetnek ezekről az eseményekről? Akkor talán a scoutok hibája, hogy nem térképezik fel kellően a megszerzendő ifjakat? Vagy az orvosi stábé, hogy nem megfelelő módszerekkel kezelik a gyengélkedőket? Talán mindkettő játszik?
Valószínűleg hasonló gondolatok villanhattak Bryan Colangelo fejébe is, mikor lépésre szánta el magát, és alkalmazta Daniel Medinat "Vice President of Athlete Care" pozícióban. Medina 12 évet töltött a gurulós focit űző FC Barcelona csapatánál az orvosi részleg vezetőjeként, mielőtt csatlakozott volna szeptemberben a Sixers-höz. A közelmúltból érdemes kiemelni Aleix Vidal csúnya bokasérülését: az ő villámgyors, 5 hónapos regenerációja Medina irányítása alatt ment végbe. Illetve Lionel Messi pizza-mentes étrendjének kitalálásában is nagy érdeme volt - ami nem tűnhet világrengető innovációnak, dehát csak jobb lett vele az argentin. Filozófiája, hogy minden profi atléta számára egy teljes, apró részletekre kiterjedő, és személyre szabott egészségügyi tervet hozzanak létre, amely tervről nyíltan kommunikálnak a szervezeten belül, ezáltal minden alkalmazott számára tiszta az adott játékost érintő irány. Abszolút logikus, valószínűleg a hangsúly magán a workflow-n, a hatékony együttműködésen, és az információ áramlásán van.

Ez mind baromi jó, és ha az lenne a bejegyzés címe, hogy "Na, most aztán nem lesz több sérülés a Sixers-nél", akkor fel sem merülne az a kérdés, hogy

Ebből az egész folyamatból hogy maradhatott ki Markelle Fultz?

Talán szeptember óta nem volt még elég idő tökéletesre fejleszteni a Medina által megálmodott eljárást... de nem figyelt oda senki a 2017-es draft első választottjára? Vagy megfeledkeztek róla, mert még úgysem töltötte be a 20-at? Szegény srácnak annyira fáj a válla, hogy eleinte úgy változtatta meg a dobómozdulatát, hogy az álla alól kezdte felvinni a labdát:

Majd, miután a fájdalom nem múlt el, az alapszakasz elejére, még furábbra, csúnyábbra, és leginkább eredménytelenre módosította a dobásformát:

Tény, hogy talán ez veszi igénybe legkevésbé a váll ízületeit, de hatékonynak semmiképpen sem nevezhető. Ráadásul magától értetődő, hogy ez a változás nem csak a büntetőzésére terjed ki. Játéka egyéb elemeiben is teljesen mást produkál az eddig látottakkal ellentétben: az egyetemen összesen 126 triplakísérletét 41%-os pontossággal értékesítette, ezzel szemben a preseason-ben, valamint eddigi 4 alapszakasz meccsén 0 rádobása volt a hármas vonal mögül. Ezt annyival kommentálta Fultz, hogy úgy érzi, jelenleg nincs szüksége a játékának, és csapatának az ő hármasaira. Akkor rendben van.
Brett Brown arról tett nyilatkozatot, hogy kissé aggódik a 19 éves tini állapota miatt, de mivel az orvosi stábtól zöld lámpát kaptak, ezért tudja őt játszatni.

Tehát... adott egy baromi fiatal srác. Piszok tehetséges. 12-14 All-Star szereplést jósolnak neki. Ám elkezd sajogni a válla a nagy nyári melegben. Bevallja, hogy fáj neki. Valószínűleg ég a bizonyítási vágytól, kosarazni akar, ezért módosít az eddigi játékán. Ez mindenkinek káros. Az edző aggódik. A srác jól láthatóan szenved. Hosszú távon még jobban lehet neki ártani, ha ilyen állapotban játszik tovább. Mit javasolsz ilyenkor? "Toljatok szteroidot a vállába!" Nem...

15fultz.gif

Hála az égnek, hogy - talán a számtalan netes fikázás hatására - a Philly lépett az ügyben, és a csütörtök hajnali, Rockets elleni meccsen már nem játszatták Markelle-t. Egy pár napig-hétig pihentetik, és egy specialista fogja vizsgálni sérült testrészét.

A Phillynek két fontos dolga van a következő hetekben:

  • A Medina-normát betartva Fultz gyógyulására a megfelelő erőforrásokat bevonni, és csak akkor visszaengedni a parkettre, ha garantáltan régi formájában teljesíthet majd. 
  • Elkezdeni megnyerni a mérkőzéseket (és nem elbénázni az utolsó 2 percben). Úgy érzem, hogy a keret megfelelően mély, és olyan potenciált tartalmaz, amely a gyenge szezonrajtot hamar félresöpörheti, és elérheti a playoff pozíciók valamelyikét

Nekünk, rajongóknak pedig csak annyi a feladatunk, hogy Markelle-ről inkább egyetemi videókat tekintsünk meg, és arra koncentráljunk erősen, hogy ehhez hasonló kiváló produkciókat láthassunk tőle.

 

 

 

Felhasznált irodalom: philly.com, espn.com, basketball-reference.com

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr7113086830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása