Who's got balls

#33 Dö Cseempiooonz! - Február 13.

2018. február 13. - Bento Luccio

Magyar vonatkozású "Flat Earth" fórumokon olvastam az "Egyéb érdekes témák" topic-ban, hogy Petőfi híres sorai eredetileg így szóltak: "Itt van a Bajnokok Ligája, itt van újra, s szép mint mindig, énnekem!" Szótagra pont kijön. Na, de egy-két óra, és újra BL meccsek! Mama, papa, baba örül, készül a vacsi, jöhet a szotyi-töki. Előtte gyorsan fussunk át a mai felhozatalon! FC Basel - Manchester City, illetve Juventus - Tottenham.33cov2_1.jpg

Team Federer vs Team Manszúr

Roger Federer kedvenc csapata, az FC Basel fogadja Európa egyik (?) legjobb formájában lévő klubját, a Manchester City-t. A két gárda először találkozik egymással történetük során, plusz a City még sosem ütközött meg svájci ellenféllel. Ami a párharc színvonalát, és kompetitivitását illeti, ne számítsunk két körömrágós, vérre menő mérkőzésre: ha a csoportkörből továbbjutó 16 csapatot rangsoroljuk tudás, és aktuális forma alapján, úgy a 16., azaz a leggyengébb egyesület fogadja az elsőt.
Mindkét klub továbbjutásában közrejátszott a szerencsefaktor. A svájciak úgy álltak neki a BL csoportkörnek, hogy a CSKA-val kell majd ki-ki párharcot vívniuk az EL indulást jelentő 3. helyért, ám a Benfica szégyenteljes, 0 pontos futásának, illetve a B csapatot pályára küldő United elleni 3 pontnak köszönhetően elcsípték a 2. pozíciót. A City esetében egyrészről kissé sértő a szerencsét megemlíteni, hiszen kegyetlenül hatékonyan játszanak. Másrészről felettébb jól jött a kékeknek, hogy az első kalapból az ukrán bajnokot sorsolták össze velük, illetve a Napoli inkább a Scudettora helyezte a hangsúlyt ősszel, így nem maradt kihívójuk a csoport elsőségért folyó versenyben.

roger-federer-1116458.jpgFederer Vasas mezben| Kép: express.co.uk

Kicsit sündisznó, vagy nagyon?
Raphael Wicky a bajnokságban 80%-ban két belső védővel küldi pályára a srácokat, viszont mind a hat BL csoportmeccsen egy jóval szilárdabb, 3 centerbekkes sorral állt fel. A télen Dortmundba postázták a keret egyik legnagyobb értékét, a középhátvéd Akanjit, ez csökkenti a 3 védős felállás valószínűségét. A helyére kölcsönben érkező Léo Lacroix pótolhatná őt, csakhogy mindösszesen 32 percet játszott eddig új csapatában. A ManCity támadói adhatnak némi okot arra, hogy barna alsógatyával készüljenek a meccsre Wicky játékosai, így vállalnám a rizikót: Lacroix-t a kezdőbe Suchy és Balanta mellé!

Say NO to labdabirtoklás!
A svájciak a BL-ben egyértelműen a gyors kontrákra építenek - a 16 továbbjutó csapat közül átlagban ők tartották maguknál a legkevesebbet a játékszert. Zuffi játéka egyelőre kérdéses az estére, de az Arsenalt erősítő Xhaka öccse, Taulant és Dié megfelelően pótolhatják őt a középpálya belsején. Rajtuk kívül nagy szerep hárul majd  a szélsőkre, Langra és Petrettara, akik az esetleges ellentámadások kivitelezésekor, és a City támadóinak megállításakor egyaránt aktív szerepet vállalhatnak majd - inkább utóbbiban.
A City védőinek legfőképpen a szélsebes, ám labdával nem a legügyesebb Oberlinre kell majd ügyelniük a kontrák levédekezése során: 4 góllal, plusz egy assziszttal segítette eddig társait.

basel.pngBasel-i kezdő tizenegy WGB ajánlásával

Say YES to labdabirtoklás!
A City játékát nem kell sokaknak bemutatni. Röviden: Pepnek sikerült tökélyre fejlesztenie, amit Barcelonában elkezdett, a kombinatív és roppant kreatív passzjáték kiegészült azzal, hogy már távolról, és rögzített szituációkból is veszélyes a katalán rendszere.
A labdatartós, magas pressinges, domináns stratégiát minden bizonnyal a Basel ellen is effektíven tudják majd használni, miután a svájciak eddig szinte kivétel nélkül minden nemzetközi meccsükön alárendelt szerepben, a területet átadva játszottak. Viszont a City ellen ez nem lesz ilyen egyszerű. Olyan gyorsan fog járni a labda, és olyan agresszív lesz az égszínkék csapat, ami nagyon nem fog ízleni a hazaiaknak. Miért akarja már az idegenbeli meccsen eldönteni a ManCity a párharcot? Elég megnézni a sorsolásukat. Jövő hétvégén Ligakupa döntő az Arsenal ellen, aztán ismét jönnek az Ágyúsok a PL-ben, majd egy Chelsea elleni rangadó. Ez nagyon-nagyon rossz hír a svájciaknak... Guardiola csapata mind a négy sorozatban érdekelt még, így egy Basel elleni nyugodt, pihentetős visszavágó nagyon jól jönne.

Sané?
A fiatal német sztár felépült boka sérüléséből, el is utazott a kerettel Svájcba.
Már együtt edz a csapattal, így fizikálisan is megfelelő állapotban lehet. Személy szerint egyelőre a kezdőbe nem raknám be, viszont egy jó 30 perc bőven benne lehet a játékában.
De hogyan állhat fel a City? Ősszel még folytak a kísérletek a megfelelő formáció tekintetében, ám az utóbbi hetekben mindig a 4-3-3 volt a nyerő. Hihetetlen a merítés, én így küldeném pályára a csapatot:

 mancity.pngEkkor még pihen Laporte, Kompany, Delph, Gündogan, Sané

Kimenetel
A Leicester elleni erődemonstráció tökéletesen illusztrálta a City formáját. Wicky pedig egészen meglepő módszerrel készítette fel csapatát a nagy mérkőzésre: "Mindig van egy tervünk, és megfelelően felkészültek vagyunk. Ezen a meccsen minden esélyünket ki kell használnunk, de külön taktikával nem készültünk." Oké, de... miért nem?
Végeredmény: 1-4

citybasel.jpg

Öreg Hölgy vs Sarkantyús Kakasok

A nap meccse! A nyolcaddöntő egyik legpikánsabb párosítása! A legjobb olasz csapat a leg...izgalmasabb/szórakoztatóbb angol egyesület ellen! Harry Kane vs Gonzalo Higuaín!
A másik párosítással egyetemben ez a két gárda is most játszik egymás ellen tétmeccset először a történelem során. A torinóiak nem az angol csapatok elleni mérlegükre a legbüszkébbek, hiszen 44 találkozó során csupán 18 alkalommal nyertek, ám hazai pályán már egy fokkal szebb a kép: 23/15 ugyanez a mutató, ráadásul csak 3-szor szenvedtek vereséget. Na, az észak-londoniak sem nyerni járnak az olasz csizmába, idáig 8 mérkőzés, egyetlen győzelem.
A legjobb 16 közé nagyon ellentétes úton jutott el a két klub. Míg az olaszok nyögvenyelős teljesítménnyel, a Barcelonának magukat alárendelve, illetve a legkevesebb lőtt góllal jutottak el az egyenes kieséses szakaszig - 7 gól -, addig a Tottenham a csoportkör legtöbb pontot gyűjtő alakulata lett - 16 pont -, oda-vissza megpakolták a Dortmundot, és a címvédő Realt is leiskolázták a Wembley-ben.

Fú, de jók vagyunk!
A Juve egészen elképesztő szériát tud magáénak november 22. óta: az még rendben van, hogy - minden sorozatot figyelembe véve - 14-szer múlták felül ellenfelüket, és két döntetlent játszottak, viszont mindezt úgy, hogy csupán egy gólt kaptak ezalatt! ***Egyet*** Martín Caceres, volt Juventus játékos volt a tettes:

A Tottenham hasonló bomba formának örvend. Utoljára a december 16-ai, City elleni bajnokin vonultak le búsan a gyepről, ezt 8 győzelem és 4 döntetlen követte. Külön kiemelendő, hogy január végétől számított sorsolásuk a Flappy Bird mémek egyik kedvenc áldozatává vált, ám a United-Pool-Arsenal hármasfogatot 7 szerzett ponttal tudták le.

Nagy hiányzók
Juventus: Paulo Dybala, Blaise Matuidi, Juan Cuadrado, Andrea Barzagli

Tottenham: Toby Alderweireld

Bár a belga hátvéd, Alderweireld meglepő kimaradása fájni fog a londoniaknak, mégsem annyira, mint az olaszok távol maradói. Matuidi személyében elvész a gyorsaság, és frissesség a középpályáról, főleg miután a már kissé rozsdás, Claudio Marchisio készül a pótlására - vagy Sturaro. Nem kérdés, hogy a legnagyobb űrt Dybala hagyja maga után, aki képes lenne a szélről kiválóan betörni, ideális szabadrúgás pozíciókat kiharcolni - 3 faultot fújnak rajta meccsenként -, vagy kulcspasszokat adni - 3,2/mérkőzés.

juvetot.PNGEgy-egy opció a kezdőcsapatokra

Kimenetel
Hihetetlen az a tény, hogy a Premier League jelenlegi 5. helyezettjének, és a Serie A pillanatnyilag 2. - sorozatban hatszoros bajnok - csapatának megmérkőzése előtt egy hatalmas kérdőjel lebeg az emberek fejében a végeredmény kapcsán.
 A Premier League igen erős lett. A Juve jóval rutinosabb a nemzetközi porondon, ugyanakkor a Kane vezette Spurs energikusabbnak, erőteljesebbnek tűnik.
Mire lehet képes Kane a Chiellini fémjelezte védelmi energiapajzs ellen, sikerül-e megszakítani a fantasztikus sorozatukat? Látván a torinóiak hiányosságait a középpályán, vajon a 4-2-3-1, vagy a 4-3-2-1 formációt választja Pochettino? Ha az argentin helyében lennék, úgy nekirontanék Allegri csapatának egy offenzívabb 4-2-3-1-gyel, ahogy #STAR WARS SPOILER# Holdo admirális tette "Az Utolsó Jedi"-ben #STAR WARS SPOILER VÉGE#, és törekednék az olasz középpálya szétzúzására az első perctől kezdve.
Allegri szerint fizikálisan nem vehetik fel a versenyt az angolokkal, így technikás, fineszes játékkal kell legyűrniük őket. Bevallom, nem látom, hogy ebben felül tudnák múlni a Spurst, így egyedül a fent említett "tapasztalat" érvet tudnám melléjük helyezni. Lehet, hogy túl sok angol focit néztem az elmúlt években, de a meglepetés szagát érzem.
Végeredmény: 1-2

 

 

Forrás: theguardian, 24.hu, whoscored.com, squawka.com
Borító: tstoaddicts.com, vsbattles.wikia.com képei feldolgozva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr5913658044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása