Who's got balls

#14 A Hayward-effektus

2017. október 23. - Bento Luccio

Még szinte el sem kezdődött az új idény, mikor egy olyan változás következett be, amely gyökeresen megváltoztatta az egész szezon alakulását. Gordon Hayward szerda hajnali sérülésének nemcsak sokkoló látványa rázta meg a fanatikusokat, hanem annak hatása gyorsan terjedő vírusként fertőzi az egész ligát. Kár, hogy egy ilyen szomorú esemény volt befolyással a bajnoki gyűrű sorsára. Íme a 3 kulcs tényező, amelyre - 5 játéknap után látszólag - igen komoly hatást mért Gordon sípcsönttörése.

14cov2.PNG

A Celtics

Három mérkőzést követően beigazolódni látszik, amelytől minden Boston szimpatizáns tartott a katasztrófát követően: ez a csapat közel sem lesz ahhoz a célhoz, amelyet a szezon elején kitűztek maguk elé. Azaz a Cleveland ellen nem lehet esélyük jobb eredményt elérni a tavalyihoz képest, a nagydöntő pedig elérhetetlenné vált. Egyáltalán kivitelezhető lett volna az NBA meghódítása egy teljesen átalakuló, relatíve fiatal és tapasztalatlan kerettel? Ez erős túlzás. Danny Ainge többször is hangoztatta, hogy a jövőre építenek ezzel a maggal, nem a 2017/18-as szezonra. Akkor most van ok az aggodalomra? Szerintem nincs. Bármennyire is abszurd a helyzet, remek lehetőség nyílt Smart, Tatum, Rozier, Brown és a többi fiatal számára, hogy megmutassák kvalitásaikat, és rutinhoz jussanak ebben a drámaian induló szezonban.
Brad Stevensnek, és stábjának újra kell gombolni a kabátot, és új célokat meghatározni az aktuális idényre. Mik lehetnek ezek:

  • Irvinget vezérré alakítani - Hiába töltött három évet James mellett, láthatóan nem sok ragadt Kyrie-ra a Király vezető képességeiből. Leginkább a Bucks és a Sixers elleni momentumain látszódott jól, hogy egyszerűen nem tudott előrelépni az első számú scorer szerepébe, vagy legalább megfelelően táplálni a társakat passzokkal. Inkább hisztivel, és főleg Jaylen Brown szapulásával töltötte a pályán töltött időt. Stevens kifogástalan tanár lehet ebből a szempontból is, hogy coaching-olja Uncle Drew-t, mint vezér.
  • Fix kezdő ötös megtalálása - Minden bizonnyal az Irving-Brown-Tatum-Horford négyes fog a legtöbbször kezdeni az alapszakasz során. De ki lehet az ötödik elem? Milla Jovovich. A védekezésben extra, ám támadásban inkább hátrányt jelentő Smart nálam nem éppen egy ideális jelölt - karrier szinten 36% mezőnyből, 29% a triplavonalon túlról. Rozier jobb választás a space-ing szempontjából, ám visszaesés a defenzív játékban. Marcus Morris jöhet majd még szóba, aki október végére már alkalmas lesz a játékra.
  • Támogatni Hayward gyógyulását - Nem is kérdés, hogy Coach Stevens már előre gondolkodott ebben a témában. A hírek szerint felvette a kapcsolatot a hasonlóan szörnyű sérülést vezetőedzőként átélő társával, Frank Vogellel - Paul George - Pacers. Szimpi, kiváló hozzáállás, ez Stevens.

Az elmúlt három meccset látván ez a keret inkább a 3-5. helyre érhet oda keleten. Nyilván az élen a Cavaliers, illetve érzésem szerint a Raptors, Bucks, Wizards trióból minimum egy maguk mögé tudja majd szorítani a bostoniakat. Ám a legfontosabb, hogy a fiatalok játsszanak, és játsszanak, hogy Hayward visszatérésével valid bajnokesélyes váljon belőlük.

tatbro.jpg

Kép: Boston Celtics Facebook account

A keleti konferencia

A szezon előtt a Cavs és a Celtics volt a két fő rivális a keleti elsőségért folyó versenyben. A start után 5 perccel sajnos ez egy egycsapatos "versengéssé" vált... Vajon valamely lejjebb rangsorolt egyesület képes lehet-e megszorítani James-éket, és a Celtics helyére lépni?
Esetleg a Wizards? Náluk a legnagyobb probléma, hogy hiába van egy viszonylag erős kezdőjük, ha e mögött a pad olyan cingár, amilyet csak Scott Brooks képes összehozni. Egy értelmes, minimum 8 fős rotáció nélkül nem lehet megverni ezt a Cleveland-et.
Talán a Bucks? Elég egyértelmű volt a Cavs védekezési stratégiája szombat hajnalban. Giannis hadd dobjon, a többieket viszont megfogjuk. Egyedül Brogdon volt képes hozzátenni még a Milwaukee támadójátékához, ez pedig kevés lesz a Playoffban is.
Netán a Raptors odaérhet? Náluk is a roster legalább olyan vékony, mint washington-i riválisuknál. Ez tavasszal sem volt elég, Valanciunas még mindig mínusz védekezésben, a Toronto sem elég jó.
Akkor a Pistons, vagy a Magic? Nem, ők pusztán poénból állnak eddig pozitív mérleggel...

Egész egyszerűen a Cleveland Cavaliersnek nincs ellenfele, a nagydöntőig vezető út legalább olyan üde, sima, izgalommentes lehet, mint az előző kiírás során. Máris hiányzik a Boston!

171020-bdtw-5.jpg

Kép: nba.com/cavaliers

Az NBA

Hayward sérülésének van még egy rövid, illetve egy hosszabb távú hozadéka, amely a teljes ligát érinti. A közeljövőt érintő hatás, hogy a nyugati bajnok - amelyik akár a papírforma Dubs, akár a meglepetés Rockets, Thunder, Spurs, teljesen mindegy - ismét egy még be sem melegedett, sőt a buszról még csak leszálló keleti bajnokkal nézhet szembe. Idén júniusban láthattuk ennek eredményét, '18 május-júniusában sem lesz majd sokkal másképp.

cavsmeme.jpg
Viszont hosszú távon sokkal érdekesebb téma lesz majd, hogy Adam Silverék az All-Star újrastruktúrálását követően a Playoffra is új szabályozást hoznak majd. Nem lesz olyan ember, aki arra szavazna, hogy maradjon a hagyományos felosztás, mely szerint mindkét konferencából 8-8 csapat jusson be az igazán fontos küzdelmekbe. Helyette jöhet majd a régóta várt 16 csapatos PO, ahova valóban a liga legjobb mérleggel rendelkező gárdái nyerhetnek kvalifikációt.

Sokan osztoznak Hayward sérülésének fájdalmában, többek között én is. Sajnálom, hogy egy ilyen értékes karaktert veszítettünk el erre az idényre, igazi színfolt lehetett volna a gyengélkedő, Lebron uralta keleten. Úgy érzem, egy hangyapömpölőnyi seb keletkezett azon jóslatomon, mely szerint ez lehet a valaha volt legjobb idény. Mindenesetre várom, hogy a keleti csapatok összekapják magukat, és szintet lépjenek, valamint a Curry-Durant duó befejezze a büszke cerkaméregetést a játékvezetőkkel, Kawhi visszatérjen, az OKC megőrüljön, és megvalósuljon a beígért legendás év.

 

- Borító: nba.com, a WGB blog által feldolgozva -

 

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr4513027720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása