Who's got balls

#7 A 2020-as évek NBA bajnokai (3/3)

A Labda család kalandjai a profik között

2017. szeptember 19. - Bento Luccio

Véget ért a nyár, kezdődik a suli, reggelente végre újra azon törhetjük a fejünket, hogy most akkor vegyünk fel kiskabátot, vagy elegendően meleg van-e még a rövidnadrághoz?... Ám ami ennél sokkal fontosabb, hogy hamarosan kezdetét veszi az új NBA szezon. Ebben a három részes sorozatban három roppant szimpatikus, fiatal és feltörekvő csapatról fogok írni, akikre érdemes lesz odafigyelni akár már idén, de leginkább a következő öt-hat-hét-iksz évben. Úgyhogy Bandwagoner fanok figyelem, megéri a lehető leghamarabb megváltani a helyjegyet az expresszre!
7logo.png

Az első, és a második epizódban két olyan alakulatról írtam, amelyeket kiemelkedő karakterei miatt biztosan szeretni is fogok. A mai csapat egy picit kivétel, egyelőre sikerült viszonylag távol maradniuk a szívemtől. Ám az aktuális draft jóval érdekesebbé tette a keretüket. A legmegosztóbb ifjoncot sikerült elhozniuk, akinek nemcsak személyiségével, de játéktudásával sem sikerült mindenkit lenyűgöznie. Nézzük is őket!

Los Angeles Lakerslal-2017.png

Minimum egy arcon köpés járna annak az időutazónak, aki visszamenne egészen 2010-ig, és egy Kobe fanatikussal közölné, micsoda mélyrepülésbe kezd hamarosan kedvenc franchise-a. Pláne, hogy részben szeretett ikonja, a Black Mamba miatt... Nem lett volna szemét dolog, ha pályafutása alkonyán a már kevésbé hatékony, sérülékeny, és - önmagához képest - öregecskén mozgó Bryant lemond a nagy fizuról, és befogad maga mellé egy sztár kalibert. A klub és az ügynökök végül úgy döntöttek, hogy Kobe nyugdíját megtámogatják, később pedig a Lakers elkezdhette az újjáépítést. A post-Kobe éra végét már most láthatjuk körvonalazódni, Magic Johnson és csapata elég masszív alapokra készül helyezni a los angeles-i gárdát.

Kezdjük is a fő tartóoszloppal, a Lakers feltételezhető jövőjével: Lonzo Ball. Zo remek UCLA-n töltött egyetemi szezonjával hívta fel magára a figyelmet, melynek köszönhetően 19 éves létére második helyen hozták el a drafton az aranysárga-lilák. Szinte már undi dobómozdulata mindenki számára megdöbbentő első száz ránézésre, de a fura release ellenére relatíve sikeresen tud vele élni. Az már a Summer League meccsein kibukott, hogy ezen a fronton van még bőven hova fejlődnie, hiszen nem a konzisztens dobóformája miatt szerettek bele Los Angeles-ben. Sokkal inkább hihetetlen látásával, sebességével, de legfőképpen passzoló képességével sikerült lenyűgöznie a scout-okat. Valószínűnek érzem, hogy a szezonvégi top 10-es listák valamelyikében ott lesz Lonzo, mert egész egyszerűen szemet gyönyörködtető az az elegancia, amely elkíséri őt a parkettre. Igazi csapatjátékos, aki valóban képes jobbá tenni társait.

giphy_3.gif
Viszont sajnos van neki egy sötét oldala is. Az édesapja, California Gáspár Győzője, Lavar "Humble" Ball. Valahol csodálatos, ahogy a fater kialakította a Big Ballers brand-et, illetve elismerésre méltó a hite fiai iránt, és ahogy ösztönzi őket a sikerek elérésében, de... De néha olyan kellemetlen, mint egy farpofán lévő furunkulus. Az, hogy olyanokat állít, miszerint Lonzo már most jobb, mint Steph Curry; hogy ő maga megverné Michael Jordan-t egy-egy elleni játékban, egy kicsit sok. Igen, a fickó hatalmas troll, és tilos komolyan venni, de mégis... Tényleg, óriási sztori lenne, ahogy Lonzo kiegészülve két öccsével, Liangelo-val és - a végtelenül szimpi - Lameloval egy csapatban halmozzák a sikereket. Hacsak egy hajszálnyival kevésbé nyomná fullba a kretént, sokkal élvezhetőbb lenne nézni őket. Nagy terhet pakolt a saját vállára Magic, kíváncsian várom, hogyan bírkóznak meg majd a Kardashian Ball family-vel.

balls.jpg

Coach Luke Walton tarsolyában van még néhány ígéretes srác, akikre lehet jövőt alapozni. Tökéletes példa erre Brandon Ingram, még úgy is, hogy szegénykém, leginkább hideget kapott az első idényét követően. Egyrészt a horrorisztikus vékonyságával nem egy ideális kiscsatárt juttatja az ember eszébe - 86 kg a 206 cm-jéhez. Sokszor hasonlítják őt az ifjú Duranthez, de még ő is egy bő húszassal többet nyomott. Nem mellesleg a statisztikai mutatói is jóval kövérebbek voltak rookie évében, mint Ingram-nek. Leginkább Ingram instabil dobása volt szembeötlő, ám szerencsére februártól sikerült 10%-ot javítania FG hatékonyságán. A negatívumok ellenére a csapat bízik Tiny Dog-ban (ez a becenév két csillagos ötös, számomra teljesen olyan, mint Goofy a kosárpályán). Magic Johnson többször kijelentette, hogy nem hajlandó elcserélni Ingram-et, hosszútávon számolnak vele. Úgy gondolom, hogy sokkal erősebb idényt fog produkálni, mint a tavalyi volt. A hírek - és a twitter account-ja - szerint nyáron sok időt töltött az edzőteremben, és sikerült egy kis izmot magára pakolnia, illetve ha új csapattársával, Ball-al, tovább épül a kémia, úgy együtt nagy eredményeket érhetnek el.

ingfy2.png

Akad még potenciál a roster-ben a fenti két srácon kívül. Julius Randle, tankokat megszégyenítő támadásaival, és a holtszezonban tökéletesített  dobásával kiváló szezont futhat. Kentavious Caldwell-Pope -, mint új szerzemény, és szerződéshosszabbításért küzdő egyed - feltételezhetően dob majd 14-15 pontot meccsenként, ráadásul védő oldalon is hozzátehet a csapatjátékhoz. Remélem, Kyle Kuzma is kap elegendő percet, hiszen a nyáron már megmutatta, hogy egész pofásan tud játszani Lonzo-val, és elég jó arányban dobál a vonalon túlról. És akkor még meg sem említettük Larry Nance-t, Jordan Clarkson-t, na hát lesz itt mit nézni, kérem szépen!

Mire lehet képes ez a csapat a 2017/18-as évadban? Bár Ball papa megmondta, hogy már jövőre láthatjuk fiát a Playoff-ban játszani, erre vajmi esélyt adnék. Bizony vannak rutinosabb rókák is a keretben, de velük kiegészülve sem lesz képes ez a Lakers 30-31 győzelemnél többet összekalapálni az alapszakaszban, márpedig ez nem sok mindenre lesz elég. Remélhetőleg, a veteránok nem is fognak sok időt játszani, ezáltal Ingram-ék szerezhetik a tapasztalati pontokat.
Bár az aktuális nyugat még túl nagy falat Luke Walton csapata számára, mégis támadó oldalon egy rendkívül modern, és gyors játékra lehet számítani tőlük, látványos leindításokkal, és gyors irányítással - Lonzo által. Védő oldalon már nagyobb a gond, vélhetően ezen a téren az utolsó öt csapat között fognak végezni.

 giphy_6.gif

Milyen lépésekre van szüksége a Lakers-nek hosszú távon? Ez már izgalmasabb, mint a jövő szezonnal kapcsolatos spekulációk! Hogy annak idején Luol Deng-nek, és Mozgov-nak miért kellett ekkora contract-okat adni, azt csak - az azóta elzavart - Mitch Kupchak tudná elmesélni nekünk. Idén nyáron a két rossz szerződésből legalább egy Mozgov-nyit sikerült elpasszolni, ennek D'Angelo Russell elvesztése volt az ára. Viszont ott figyel a fizetési listán Deng 2020-ig szóló 18 milliója, ami eléggé bántja még a szemeket. A Lakers drukkereknek lehet miért aggódniuk, hogy Deng elcserélése ne egy fontos fiatal láncszem veszteségével járjon. Ellenben jó hír, hogy Brewer és Lopez szerződése jövő nyáron lejár - és valószínű, hogy egyik sem kerül hosszabbításra -, ami viszont 30 millió $ felszabadulást eredményezhet.
Mi következik ebből? Lesz lehetőség egy szüpersztár igazolásra. Érkezik Paul George? Esetleg Lebron James? Egyszeri Lakers drukkertől az első megnyilvánulás valami olyasmi lehetne, hogy "LEBROOOON! LEBRON JAMES! JÖN A KIRÁLY B#&@KI!!!!", de biztos, hogy hosszú távon ez lenne a pragmatikus döntés? Egy közel 34 éves James szerződtetése a 20 éves zöldfülűek közé? Arról nem is beszélve, hogy rengeteg labdát venne el egy másodéves sztárnövendéktől. Úgy érzem, hogy PG sokkal jobb fit lenne ebbe a keretbe, kevésbé labdaigényes, jobb dobó, és fiatalabb is. Nyilván nem vehető készpénznek egyikük érkezése sem, de inkább George-ra tenném a voksom Magic helyében.

 

A trilógia végéhez érkezvén rájöttem, hogy iszonyatosan imádni fogom ezt a három csapatot (talán még a Ball family-t is megkedvelem), és a lehető legtöbb mérkőzésüket meg is fogom nézni. Szerintem fantasztikus bármely sportágban látni fiatalokat, ahogy egyre ügyesebbek, egyre többet vállalnak, és magasabb célokat tűznek ki maguk elé, és egyszerűen jó nézni a fejlődésüket. Szóval hajrá srácok, mutassátok meg, hogy ti lesztek a 2020-as évek NBA bajnokai!

7986077566_728fd58ebf_z.jpg

(Forrás: nba.com, basketball-reference.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr2412876004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása