Who's got balls

#6 A 2020-as évek NBA bajnokai (2/3)

Bízz a folyamatban!

2017. szeptember 15. - Bento Luccio

 Véget ért a nyár, kezdődik a suli, reggelente végre újra azon törhetjük a fejünket, hogy most akkor vegyünk fel kiskabátot, vagy elegendően meleg van-e még a rövidnadrághoz?... Ám ami ennél sokkal fontosabb, hogy hamarosan kezdetét veszi az új NBA szezon. Ebben a három részes sorozatban három roppant szimpatikus, fiatal és feltörekvő csapatról fogok írni, akikre érdemes lesz odafigyelni akár már idén, de leginkább a következő öt-hat-hét-iksz évben. Úgyhogy Bandwagoner fanok figyelem, megéri a lehető leghamarabb megváltani a helyjegyet az expresszre!

 6logo.jpg

 

Mielőtt belevágnánk a második epizódba, javaslom, hogy pillants bele az első részbe - ha korábban nem tetted -, hiszen így válhat teljessé a trilógia. Meg persze a mai, és az utolsó résszel... A következő állomás a Bandwagoner járaton:

Philadelphia 76ers

phi.png

Az elmúlt években a következő kulcsszavak kihagyhatatlan kellékei voltak minden Sixers-ről szóló diskurzusnak:

Manapság felettébb divatos a tankolás fogalma azon csapatok esetében, amelyeknek semmi esélyük bajnokságot nyerni, vagy akár a közelébe kerülni. Minden bizonnyal a Philly a legnagyobb tudója annak, hogy milyen érzés meghozni a döntést, hogy le kell pusztítaniuk nullára csapatukat, miután nem látnak elegendő potenciált az adott keretük egyetlen árva játékosában sem, így draft jogokért cserélnek, ezzel megalapozván egy szebb jövőt. Ez a tankolás, vagy újjáépülés szorosan kapcsolódik a Process, egész pontosan a #TrustTheProcess vonalhoz, amely úgymond arra kéri a Sixers fanatikusokat, hogy tartsanak ki a klub mellett, ne hagyják, hogy az aktuális, borzalmas eredmények elhidegítsék őket maguktól. Jönni fognak eredmények, és szép lassan vissza fognak térni a siker útjára. A harmadik, igen kifejező szófordulat két tényező miatt merült fel a rajongók körében: egyrészt, egy relatíve sikeres franchise, a maga 3 bajnoki címével, és olyan legendáival, mint Wilt, Dr J, Chuck vagy AI, hogyan tudott ennyire mélyre süllyedni, hogy éveken keresztül a legnagyobb vicc legyen az NBA köreiben, valamint hogy mindenki csak egy legyintéssel tudja le a csapat "teljesítményét". Másrészt, a rebuild-et már olyan szintre sikerült emelniük, mint Di Caprio és csapatának az Inception c. hollywood-i sikerben, csak itt az "álom-az álom-az álomban" izgalmai helyett az újjáépülés egyre mélyebb bugyraiba nyerhetünk betekintést. Értem ezalatt, hogy a Philly roster-ébe tartoztak olyan srácok (Michael Carter-Williams, Nerlens Noel), akik annak idején első ránézésre kivételesnek tűntek, ám a vezetőség - szerintem helyesen - mégsem rájuk tette le a voksát, és újabb, még tehetségesebb fiatalok után nézett. Ennek eredményeképpen úgy fest, hogy a mögöttünk álló szezonban a végtelennek tűnő sötétség alkonyát láthattuk, ráadásul legalább három kulcsfigura ekkor még nem is volt tagja a csapatnak.

Az idei nyár - hosszú idő után - határozott előrelépéseket eredményezett a Sixers keretében. J.J. Redick egészen biztosan kezdő játékos lesz - ennyi pénzért az ellenkezője lenne fura -, és rengeteget tanulhat tőle az idei draft 1/1-ese, Markelle Fultz. Nyilván kérdéses, hogy érdemes volt-e cserélni az első draft pozícióért, a lényeg, hogy egy piszok jó játékoshoz jutottak. Amir Johnson igazolása picit kérdéses volt számomra, bár valószínűleg inkább azon mérkőzésekre kerestek ideális tölteléket, amelyeken a kezdők valamelyikét pihentetné Brett Brown.

Nézzük is azt a kezdő ötöst:

startinglineup.png

Nyilvánvaló negatívum, hogy ennek a felállásnak összesen 13 évnyi NBA tapasztalata van, amelyből Redick visz el 11-et, mindenesetre kegyetlenül jól néz ki az ötös. Valamint külön poén, hogy közülük ketten az előző kiírás legjobb újonca szavazásán végeztek a Top 3-ban, míg ketten ebben az idényben lesznek a legjobb 5-ben - várhatóan.

Embiid-nek - minden kosárlabda-rajongó szerencséjére - sikerült megmutatnia, hogy óriási lehetőség rejlik benne, és a bajnokság egyik legmeghatározóbb alakjává válhat. Végre nemcsak a Rihanna iránti imádata miatt tartjuk érdekesnek... Az nyilvánvaló volt sokak számára, hogy "The Process" egy hatalmas tehetség - nem kizárólag a mérete miatt -, ellenben a kinti dobásaival, és horizontális mozgásának gyorsaságával, robbanékonyságával lenyűgözött engem. Pupilla általi orgazmust okoz, mikor látom, ahogy a maga 113 kilóját rakosgatja ide-oda. Ugyanakkor baromira féltem is őt, hogy ezt a testet ilyen dinamikával mozgatni csúnyán sérülésveszélyes, és ez sajnos ez már több ízben is igazólodott. Nem véletlen kellett eddigi három NBA évéből két és felet kihagynia. Kívánom, hogy sok hasonló megmozdulást lássak még tőle, mint a lenti képkockákon látható.

 giphy_1.gif

A tavalyi évad előtt Ben Simmons-nak sikerült sokkolnia az amúgy is már-már depresszióra hajlamos Sixers drukkereket, mikor jött a hír, hogy lábsérülésének "köszönhetően" ki kell hagynia a szezon első felét. Később - Embiid sérülése miatt, és ezzel további kockázatokat csökkentve - módosított a Philly, a teljes idényben pályán kívül maradt Simmons, ezáltal tudott koncentrálni dobásának fejlesztésére. Bevallom, a mostani nyárig nem láttam sokat a srácból, most viszont megnéztem néhány LSU-s meccsét, és valami olyasmit éreztem, hogy "ÓÓ TE JÓ ÉG! EZEK MIT FOGNAK MŰVELNI A PÁLYÁN EGYÜTT EMBIID-DEL?!". Olyan passzokat osztogat, amelyeket mások észre sem vesznek, de ha mégis, kivitelezni tuti nem tudnak! Elől-hátul nagy hatást várok tőle, és amennyiben tényleg megtanult hármast dobni az egy év pihi során, és hasonló szinten képes lesz játékot szervezni, mint azt az egyetemen tette, akkor senki sem fogja megállítani az év legjobb újonca versenyben.

 giphy_5.gif

Baromi hosszan lehetne ecsetelni, hogy mennyire sokszínű ez a keret:

  • Saric képében rendelkeznek a tavalyi év második legjobb rookie-jával
  • Fultz, az idei 1/1-es, aki szerintem már első szezonjában egy jó 15-16 átlagpontos scorer lehet
  • Covington szintén nagyon fiatal, nem egy egydimenziós játékos
  • Redick és Amir Johnson pedig a rutint adja a roster-nek

Ha a 16/17-es gyors sebességű játékot hozzák - márpedig a keretet egyértelműen ebben az irányban erősítették tovább -, akkor finoman szólva sem lesz kínszenvedés megnézni a meccseiket. Sőt!

Mire lehet képes ez a csapat a 2017/18-as évadban? A srácoknak nyilvánvalóan össze kell még szokniuk, hiszen az előző évhez képest rengeteg változás történt a keretben. Idesorolhatók az új igazolások, a draftolt újoncok, és a sérülésből visszatérők is. A szezon elején várhatóan kevésbé fog olajozottan működni a gépezet, egymásra kell még hangolódniuk a fiúknak. Ellenben a keleti konferencia méltán híres "keménysége" azt eredményezi, hogy az lenne meglepetés, ha a 76ers nem jutna rájátszásba. Bár Las Vegas egy kicsit hátrébb sorolja őket, szerintem simaliba lesz a hatodik hely. Jó, esetleg, de legrosszabb esetben hetedik. A PO első körében nem hiszem, hogy tudnak majd meglepetést okozni, mindazonáltal a Wells Fargo Center-ben biztosra veszem, hogy nem fogja jól érezni magát a Philly párharc-ellenfele. Elvégre öt hosszú, és égetően fájdalmas év után végre saját kedvenceiknek szoríthatnak majd.

philly2.jpg

Mire van szüksége hosszú távon a Philadelphia-nak? Doctor Strange-re. Jó lehet akár a még egészséges kezű doki, aki fizikailag gyógyítja meg a fáradt testeket, de a már szektás Strange is megfelelő, aki mutatja az utat Nepálba Embiid-éknek a gyógyulás érdekében. Viccet félretéve, rút átok ül a Philly-n, hisz mindegyik meghatározó figurájuk szenvedett már sérülést nagy terhelés nélkül is. Remélhetőleg véget ér ez a szörnyű sorozat, illetve megfelelő rotációval,- adott esetben - pihentetéssel sikerül Brown-nak hozzájárulnia a skacok karrierhosszabbításához.
Habár egészségügyileg nincs minden rendben a csapat terén, financiális problémáik már kevésbé adódnak. Redick és Johnson csak egy éves szerződést kötöttek a Philly-vel, így a két legmagasabb fizu kiesik a cap-ből. A Process és Covington szerződése jövő nyáron jár le, mindkettejük meghosszabbítása mellett marad még hely a sapka alatt egy évi 30 millió $-os játékos szerződtetésére. Ez annyit tesz, hogy a Fultz-Simmons-Saric-Embiid kezdőbe lesz lehetőség még egy szupersztár megszerzésére, ami elég zsivány gondolat.

Röviden: maradjanak egészségesek, lássunk tőlük szép játékokat, hajrá Philly!

9819367-nba-toronto-raptors-at-philadelphia-76ers-4.jpeg

Folyt köv...

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr8712819908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása