Who's got balls

#2 Eltűnőben a "Més que un club"

Él-e még a Barca filozófia?

2017. augusztus 19. - Bento Luccio

mesquetuti_1.jpg

Més que un club”, azaz több, mint egy klub. Így szól az FC Barcelona mottója, és kijelenthető, hogy a világ egyik leghíresebb szlogenévé vált. Mit is jelent ez a négy szó? A barcelona-i klub számára az elsődleges cél munkavállalóinak, és tanulóinak fejlődése, mint EMBER. Ők nem kizárólag sportólokat szeretnének nevelni, hanem sokkal inkább példás személyeket. Úgy gondolják, hogy nem a sport, a tökéletes teljesítmény, az első hely és az érmek száma fogja jeles személyekké tenni az akadémián, a La Masia-n felnövő embergyermekeket. Azaz nem a pénzről, a hírnévről, és az egoról szól minden az életünkben. A legfontosabb értékek:

  •         Maradj szerény!
  •         A közösség mindenek felett!
  •         Segíts a rászorulókon/elesetteken!
  •         (Illetve a katalánok számára a klub egyfajta szimbóluma a szabadságnak. Úgy tartották a 20-as, 30-as években, hogy azáltal, hogy az emberek csatlakoznak a klubhoz, kifejezhetik a hovatartozásukat a katalán függetlenség és szabadság kapcsán)

 

Pep Guardiola edzősködése során vált igen hangosúlyossá a jelmondat, és az ehhez kapcsolódó szellemiség. Aki ehhez nem tud alkalmazkodni, azzal a klub sem tud együtt dolgozni. Lásd Zlatan Ibrahimovic példáját, aki az egyik legjobb befejező csatár volt Európában 2009 környékén: nem akart a Barcelona-tól kapott csíra Audival járni edzésre, nem akart egy – akkoriban - tökéletesen működő szervezet tagja lenni, ő szimplán Zlatan szeretett volna lenni. Aki beast-jelleggel néha kikel magából, aki poénból tarkón rúgja a csapattársát, és aki szeret drága sportkocsikkal száguldozni. Nincs is ezzel baj, Ibra nem illett bele a filozófiába, nem érezte jól magát, egyetlen szezon után kölcsönadta a csapat, majd végül megváltak tőle.

pulpfic.jpg

Hová tűnt ez az elköteleződés a klub értékei iránt? Hol van az a tökösség (amennyiben lehet annak titulálni), ami egy ilyen kaliberű játékos elküldéséhez kellett, mint a bosnyák-svéd óriás? Hol van a tiki-taka, a labdatartás, az ellenfél 90 percen keresztüli folytonos presszionálása, és zaklatása akár labdával, akár nélküle? Mik ezek a játékos igazolások: André Gomes 40 millió €, Paco Alcacer 30 millió €, Lucas Digne 18 millió €? Ennyi pénzt kiegészítő emberekért, akik feltételezhetően sosem lesznek Barcelona szintű játékosok? Ráadásul ezek még csak a tavalyi igazolások… Hol vannak a saját nevelések? És mi a jó ég történt augusztus 13-án, és 16-án a késő esti órákban? A Real Madrid jelenleg fényévekkel a gránátvörös-kék alakulat előtt jár. Az, amire a Barca büszke lehetett az elmúlt tíz évben, kifulladni látszik: a fiatal, tehetséges keret a Királyiaknál látható, a közel múltban nem volt értelmetlen értékű igazolásuk a katalánokkal szemben, náluk volt a labda többet a szerdai mérkőzés során, és ők játszák most a szép focit. De mi vezetett ide, és mi lehet a kiút az FC Barcelona számára?

messifck.jpg

Játékosmozgások

Távozók: Critian Tello (4 millió €), Jéremy Mathieu (lejárt a szerződése), Jordi Masip (lejárt a szerződése), Neymar Jr. (222 millió €)

Érkezők: (augusztus 20-ig): Gerard Deulofeu (12 millió €), Nélson Semedo (30 millió €), Paulinho (40 millió €)

A Tello-Mathieu-Masip hármas eligazolása miatt úgy érzem nem sokan fognak a földön fetrengeni napokat-heteket, majd esténként álomba sírni magukat. Bár személy szerint Tello játékát tudtam kedvelni, technikás és gyors szélsőről beszélünk, aki néha még be is talált az ellenfél kapujába. Nem volt rá szükség, ez van. Sokkal érdekesebb az idei nyár - eddigi - legnagyobb durranása, a brazil csodafiú átigazolása Párizsba. A legerőteljesebb érzésem a transzfer kapcsán: öröm. Sosem tudtam megkedvelni igazán Neymart. Négy szezont töltött a katalánoknál, ezalatt három bajnokságot, három spanyol kupát, egy bajnokok ligáját, és még egy rakat címet szerzett a csapat a brazillal a kezdőjében. Erre azért lehet elismerően biccenteni egyet. Ha ennyire sikeres tudott lenni Barcelona-ban, akkor miért örülök az “elvesztésének”? Neymarnak (minimum) két személyisége van: egy, aki szereti a Barca-t, Lionel Messi-t, gyermeki boldogsággal játszik barátaival, és akár 2-3 gólpasszt kioszt meccsenként, plusz hozzátesz egy-egy gólt; és van egy másik, aki egyénileg szeretne kitűnni, felesleges és megalázó cseleket vállal be, arrogáns, kötekedő és úgy viselkedik, mint egy hisztis tinédzser, akinek a hülye családjával a hülye horvát tengerparton kell lennie, ahelyett hogy a haverjaival lóghatna az Allee-ban. Ez, a második énje talán az előző idényben mutatta meg leginkább önmagát a számtalan elszórakozott gólhelyzettel, a reklamálásért kapott sárga lapokkal (olykor pirossal) és a csapattársaival kialakult konfliktusokkal. December-január környékén fogalmaztam meg a feleségemnek akítv szotyizás, kanapén történő fetrengés és egy bajnoki meccs közben, hogy tuti lesz olyan félidióta csapat (khmkhm… Man City…… öööööökhmkhmkhm…. PSG), aki lerak 150 millió €-t az asztalra a Barca vezetőségének, ők meg befektethetnek egy sokkal lelkesebb, a klubot elismerő futballistába. 222 millió lett belőle, szuper, nyerjen a srác aranylabdát, legyen vele boldog, a Barcelona pedig építkezhet.

Még Neymar eladása előtt érkezett Nelsinho, akiből sokat nem láttam még, egy-egy villanása alapján ígéretesnek tűnik, de inkább "B" opció ő, miután Bellerint nem tudta megszerezni a gárda. Semmi gond, szükség volt egy jobb hátvédre, még jó is kisülhet ebből. Deulofeu visszacsábítását kevésbé értem, nem tudott beilleszkedni korábban az “A csapatba”, Luis Enrique bírálta is többször a teljesítményét, a brazil szélsőt nagy valószínűség szerint nem ő fogja pótolni, ahogy a spanyol szuperkupában ezt láthattuk is. Akkor ki fogja helyettesíteni a PSG friss sztárját? A teljes (?) névsor az esetleges érkezőkről: Dembelé, Coutinho, Hazard, Asensio, Mbappé, Griezmann, Dybala, Di Maria. Az egészen valótlan nevekkel nem is érdemes foglalkozni, de Coutinho és Dembelé ügye megér néhány szót, akármennyire is mindkettő hetek óta zajlik, és már augusztus elején baromi unalmasak voltak. Mindkét játékos klubja kijelentette, hogy sztárjaik nem eladók, a Barcelona mégis elment odaáig, hogy ajánlatot tett olyan nevetséges összegekről, amennyit egyértelműen egyik srác sem ér. A Liverpool ászáról 3 óránként jelennek meg egymásnak ellentmondó “hírek”, miszerint jön, nem jön, elengedik, mégsem, Klopp már nem számol vele, órákon belül aláírhat, ja mégsem, a Barcelona nem is tett hivatalos ajánlatot, és így tovább. Egészen elképesztő, és hihetetlen, hogy mit összebénázik a klub a tárgyalások során. Dembelé esete talán még az előzőnél is visszataszítóbb. Akár a játékos döntötte el, hogy nem fog ellátogatni a Dortmund edzéseire (ami kötelessége lenne, hiszen szerződésben áll a sárga-feketékkel), akár a Barca kérte meg, hogy ezáltal helyezzen nyomást a német vezetőkre, és racionális áron engedjék el a katalánokhoz, mindkét esetben borzasztóan bizarr a helyzet, és fura szájízzel kezdődne ez a kapcsolat a játékos és új klubja között. Két dolog biztos: Iniesta napról napra kevésbé fiatal, a helyére már mindenképpen érdemes lenne minőségi szervezőt találni, Neymart pedig szintén klasszis szélsővel kellene pótolni.

Mit tesz a Barcelona? Így van, hoz egy védekező középpályást, Paulinho-t!

Paulinho-t a kínai liga legjobb játékosának választották meg (ezzel megelőzve Hulkot, Tévezt, Oscart, Ramirest, stb), de ő valóban megfelelő kvalitású játékos lesz a Bajnokok Ligájában, valamint az Atlético és a Real Madrid ellen? Ő az, aki nélkül nem tudott volna továbbgurulni a szekér? Kívánom, hogy Paulinho a 17/18-as évad legnagyobb meglepetése legyen, de mi szükség volt egy olyan posztra szerződtetni, ahol Busquets, Sergi Roberto, André Gomes és esetleg Rakitic is bevethető? És ezzel el is érünk a….

Vezetőség

… problémakörhöz. Kommentár nélkül:

  • A klub elnökét, Josep Maria Bartomeu-t korrupcióval vádolják a Paulinho-transzfer kapcsán.
  • Pep Segura, a szervezet futballszakosztályért felelős menedzsere nyilvánosan Pique-t okolja a Real Madrid elleni spanyol szuperkupa első, elvesztett meccséért.
  • Az FC Barcelona megvált egy kulcsjátékosától átigazolási rekordot jelentő összegért, de érdemi pótlást még nem szerződtettek.
  • A klub ikonjával, Lionel Messi-vel nem tudnak szerződést hosszabbítani.
  • A Barcelona B lassan identitását elvesztve nemcsak saját nevelésű fiatalokat vet be a bajnoki meccsein, hanem 23-24 éves srácokat igazolnak a siker érdekében, miközben az akadémián tanuló labdarúgók rendre elhagyják a katalán alakulatot játékidő hiányában
  • #BartomeuDimiteYa, vagyis “Bartomeu, mondj le” hashtag-nek lassan több, mint 150.000 tweet-je van
  • De legalább akadt két jó húzása is a nyár során a menedzsmentnek: Ernesto Valverde lett a csapat vezetőedzője, aki talán újra jó irányba tudja terelni a fiúkat; illetve legyűrve Semedo-t, és Paulinho-t, Hanga Ádám eddig az idei szezon legjobb igazolása

bartomeuout.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Veszettül sok negatívum kering a Barca háza táján az elmúlt hónapokban, és az egyesületnek egyértelműen lépnie kell ahhoz, hogy bajnokesélyesként kezdhessenek neki a szezonnak most vasárnap. Rövid távon ehhez legalább két játékos megszerzésére lenne szükség. Egy ilyen kezdővel a legtöbb culé elégedett lenne:

barcadream.PNG

Ellenben az egyesületnek hosszú távon vissza kell nyúlni a legnagyobb erősségéhez, az akadémiához. Mindenki számára egyértelmű, hogy nem fog hirtelen kinőni a fűből néhány új Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, Piqué vagy Busquets, ám születhetnek új legendák, illetve jóval költséghatékonyabb és szerethetőbb lenne, ha Sergi Roberto-k játszanának André Gomes-ek helyett.

A következő bajnoki idény nem lesz könnyű a Barca számára. Nem hiszem, hogy a Madridot meg tudják majd közelíteni, egyelőre az Atlético elleni harcot látom élesebbnek - a második helyért. Ráadásul kegyetlenül nehezen fog indulni a bajnokság: Suarez térde kivételesen tényleg megsérült, érdekes, hogy ezúttal nem egy rendkívül színpadias fetrengés formájában mutatta ki fájdalmát. Így egyértelművé vált, hogy mikor Luis-nál úgy néz ki, hogy valami nagy gond van, perceken keresztül hempereg, na akkor kell mindenkinek megnyugodnia, mert az csak a játékának a része... Akár jön új ember, akár nem, Messi meg fogja mutatni, mitől ő a világ legjobbja (jó, akkor top2), és hátára kapja szeretett csapatát. Bízom a Messi csodában, és abban, hogy a csúfosan elvesztett szuperkupa után meg fogja mutatni a csapat élén Valverde-vel, hogy a közelmúlt eseményei nem kavartak akkora port, amit ne tudnának hamar eltakarítani.

Ennek kapcsán volt egy kisebb fogadásom a bátyámmal: ha 5 forduló után a Valencia (valóban, az évek óta csőd szélén álló Valencia) a Barca előtt tartózkodik a táblázaton, akkor egy-egy cuppanóst kell nyomnom a seggpartjaira. Ha a katalánok lesznek előrébb, akkor kapok tőle egy egész pizzát. Ez teljesen fair, nem? Mindenesetre már készülök az ingyen pizzámra!

neymarout.jpg

(Források: eurobarca.hu, blaugrana.hu, barcablaugranes.com, Twitter: FCBarcelona, transfernews)

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr8812763322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása