Who's got balls

#29 Mit tanultunk a Cavs-Warriorsból?

2018. január 17. - Bento Luccio

Kedd hajnalban lejátszották az NBA-ben a karácsonyi megameccs visszavágóját, az utolsó három nagydöntő folytatását, a Cavs - Warriors összecsapást. Ellentétben a decemberi találkozóval, most nem volt nélkülözhetetlen hiányzó egyik oldalon sem szerencsére - szia Rose, Shump, Casspi! -, Curry és Durant is játékra készen voltak, valamint IT első Dubs elleni rangadóján léphetett pályára az új csapatában. Szórakoztató volt - na annyira mégsem, mint az ezután következő Rockets-féle kommandó -, voltak szép pillanatai, bár az az igazi rivalizálás okozta feszültség elmaradt. Mi történt a meccsen? Miért nyert a GSW? Miben kell fejlődnie a Cavsnek? Mire számíthatunk a továbbiakban? 29cov.jpg

A mérkőzés

Az első félidőben minden Cleveland rajongó álomrajtját láthattuk. Lebronék egészen összeszedett védekezést produkáltak, 14/5-ön tartották a Dubst a triplavonalon túlról, és csupán 7 gyors leindításos pontot engedélyeztek. Bár a kiemelkedőbb teljesítmény inkább a támadó oldalon volt feltűnő: 56,5%-os pontossággal dobtak a hazaiak mezőnyből, a festékben 38-26 arányban elpáholták Kerr fiait, sokszor gálához illő megoldásokkal szórakoztatták a közönséget. Jordan Bell kezdőbe állításával próbálkozott meglepetést okozni a vendégek vezetőedzője, de Love jól reagált a rookie elleni találkozásra. Ráadásul a padok csatáját is nyerték a meccs első felében leginkább az örökifjú Dwyane Wade-nek köszönhetően: 8 pont, 4 assziszt. Tényleg, élmény volt nézni a játékukat, aki kedvelte az egykori Heat-féle alley-oop áradatot, az megkönnyezte ezt az akciót:

 De még inkább ezt:

És Durant is tömött egy rohadt nagyot, de most úgy teszünk, mintha az első 24 perc kizárólag a Cavsről szólt volna.

Ellenben hátra volt még egy félidő, amikor is a Warriors kegyetlenül demonstrálta a két gárda közti különbséget. KD, és a Séf 27 pontot dobtak közösen a 3. negyedben, a rajtuk védekezni próbáló Thomas, valamint Crowder tehetetlennek tűntek. Többek között emiatt pályán sem lehetett tartani őket a végjátékban, mikor a Cavs még próbált a meccsbe visszakapaszkodni. Teljes kudarc volt a záró negyed első 6 és fél perce, amikor a hazaiak össz-vissz 4 pontot pakoltak fel az eredményjelzőre. Persze, nem szabad elvenni az érdemet az ebben az időszakban pályán tartózkodó Livingston-Thompson-Iggy-Green-West ötöstől, akik ekkor minden labda leütését megnyomorították  az ohióiaknak. A végén 10 pont maradt közte a GSW javára, totálisan megérdemelten, magabiztosan.

Mire számíthatunk ezek után?

Tegyük fel, hogy a Cleveland ismét egy olyan nba-hacket fog bemutatni, amelyet az előző szezonban már elsütöttek: teljes szétesés az alapszakasz közepe felé, majd a PO-ban egy 16-1-es őrült futás a nagydöntőig. Most tekintsünk el attól, hogy ez a Cavs sokkal rosszabbul néz ki jelen pillanatban - 26-17 győzelem/vereség -, mint ahogy tavaly ilyenkor álltak - 29-11 -, és sikerül valamilyen lehetetlen feltámadásnak/Tyronn Luenak/feketemágiának köszönhetően újra a döntőbe jutniuk. Ebben az esetben szemet hunyhatunk afelett is, hogy idén 1-6 a mérlegük a Top 6-os csapatok ellen. Tehát Lebron összeszedi a srácokat a keddi meccs után, együtt eloszlatják a csapatban növekvő bizonytalanságot, és megszüntetik hitetlenkedő hangokat, majd hipp-hopp pár hónappal később elverik a rájátszásban a Bostont, és/vagy a Torontot. Ott állnak a nagydöntő előtti napon, felkészülve, hogy a Warriors ismét rendesen elverje a seggüket. Mert el fogják...

osztme.jpgMégis miért?

Thomas < Curry. Evidens. Nemcsak a mostani meccs alapján jobb Steph, nemcsak azért mert egymás elleni párharcukban 17-10-re vezet, hanem egyszerűen vitathatatlan a különbség a kétoldalúságukban. Ha nagyon akar, Curry tud védekezni, ezt a tavalyi döntőben is bizonyította, ahol ráadásul még Irving ellen kellett megmérkőznie. Az nehéz kérdés, hogy támadásban a tavalyi Thomas, vagy Irving-e a jobb, de a saját térfélen mutatott IT-féle bohóckodást kifejezetten rossz nézni. Ezt a héten is láthattuk, nem is egyszer. Curry úgy megy el mellette általában, mintha a pályán sem tartózkodna a mini irányító. Hiába lendül formába a Playoffra, hiába lehet akár sokkal hatékonyabb a támadójátéka, mint amilyen kedden volt, Steph levédése annyi gondot fog neki jelenteni, mint Kabát Petinek matek egyenleteket megoldani.

22uy4m.gif

Smith < Klay. Itt nagyon nincs mit magyarázni... Baromi fájdalmas lehet Jamesnek, hogy egy olyan shooternek passzolja ki a labdát triplára, aki már nem tud dobni. Rendben, a 34.8% nem kifejezetten a híg kaka kategóriája, csak egyszerűen baromi messze van az elittől. Pláne, hogy J.R. a mezőnyből is csak 38%-kal dob idén. Kosárlabda szempontból jogosan merülhet fel a kérdés, hogy "Smith mi a méretes elefánt péniszt keres még egy bajnoki célokra törő csapat keretében?". Ilyen amikor valaki jóban van a királlyal, és megkapja a megagázsit. Klay fényévekkel hasznosabb mind támadásban, mind védő oldalon, karrierje csúcsán van, és egy fantasztikus csapatjátékos. Pont.

James > Durant. Sokan talán már egy polcra helyeznék a két legendát, szerintem Lebron még mindig egy teljesebb, sokoldalúbb, nagyobb hatással bíró fenomén. Bár azt nem szabad elfelejteni, hogy a kígyónak becézett ifjú azért sem hoz annyi statisztikailag eszeveszett meccset, mert ilyen támogatószemélyzet mellett egyszerűen nincs rá szüksége. Rendben, a tavalyi döntő kivétel.

kdcip.jpgDurant nagydöntőről készült cipője| Kép: espn.com

Crowder < Iguodala. Nyilván Iggy nem kezdő, de a Warriors szuper ötösének ő is a tagja. Bár támadásban nagyot zuhantak a mutatói, leginkább a dobáshatékonyságot illetően, viszont védekezésben továbbra is meghatározó. A szezon előtt nem gondoltam volna, hogy Crowderrel szemben Iggy felé fog nyílni a kacsacsőr, viszont a Predatornak sikerült meglepnie. Ekkora mélyrepülést bemutatni akár pontszerzésben, akár védőmunkában, az valami egészen hihetetlen. Könnyen lehet, hogy Crowdert csak a bostoni évek tették ilyen szépen ragyogóvá, és igazából egyáltalán nem egy remek 3&D játékos - idén 30%-os tripla, mínusz 7-es net rating. De az is lehet, hogy ez egyszerűen a "Lue-t ne is említsd Stevens-szel egy mondatban"-effektus.

Love < Green. A tavalyi döntő után azon gondolkodtam napokig, hogy nagyon kíváncsi lennék egy olyan rematch-re, ahol Draymond és Love helyet cserélnek. Nem állítom, hogy ebben az esetben a Greennel felálló Cavs lett volna a bajnok hasonló fölénnyel, de kiegyenlítettebb csata lett volna. Love borzasztóan gyenge a Warriors ellen, nagyon nem ízlik neki az a tempó, amit ők diktálnak. Amíg úgy számítanak rá, mint a keret húzóemberére, addig a Cleveland egy 2016-os csodánál többre nem lesz képes. Érdemes megpillantani az egymás elleni PO számaikat.

dg3.jpgKevin már úgy köszöntötte Draymondot kedden, hogy "Hi Daddy" | Stat: basketball-reference.com

Cavs cserepad < Dubs cserepad. Rose-nak nincs térde, és kedve sem a játékhoz; Wade 74 éves, de azért szeretem; Tristan Thompson elképesztően hasznos lenne, ha tudna dobni, és pick&rollt védekezni, és nem kapna ekkora fizucsekkeket; Korver 36 évesen kapott egy 3 éves szerződést, Jeff Green, Shump és Calderon pedig csak szimplán LOL! 

A Warriors padján pedig egy sziklaszilárd védelem csücsül Westtel és Livingstonnal az élen, Pachulia - bár ő többnyire kezdő - mellett nem szeretnél rádobni, mert tartanál a leérkezéstől, Bell már most egy nagyon energikus, gyorslábú védő, Swaggy P és Casspi pedig ontja magából a hármasokat.

Mindent összevetve elég egyértelmű a Lebron, Altman és Lue által összeállított roster sötét oldala: öregek, nem tudnak védekezni. Mi az egyetlen esélyük? Úgy dobjanak, mint a tavalyi döntő 4. meccsén: 137 pont, 24 tripla, 53%-os mezőny- és triplamutató. Ezt kellene hét meccsen belül négyszer produkálni, és meg is vannak azok a gyűrűk.

Mit tehet a Cavs a javulás érdekében? Valid 3&D játékosokért elcserélik Smith-t, Love-ot, és Crowdert - ajánlom figyelmükbe Marvin Williamst, Horfordot és Paul George-ot. Van bármi esély a megszerzésükre? Nincs. Akkor jöjjön DeAndre? Mindenképpen, ha el akarják herdálni a Brooklyn picket, és szeretnének egy Jordan-Love-Smith-Shumpert sleppre építeni, top fiatal nélkül.

Ha én lennék a GM, akkor tanulván a keddi meccsen látottakból - amennyire a helyzet engedi - próbálnék megnyugodni. Ráülnék szépen arra a pickre, és senkinek sem adnám oda semmilyen csere folyamán. Még akkor sem, ha közben egyre feljebb kúszna a Brooklyn a tabellán. Muszáj hosszú távon gondolkodni. Ez a keret nem biztos, hogy megéri, hogy lapot húzzanak 19-re.

getty-images-902032682.jpgKép: nba.com/cavs

 

Statisztika forrás: basketball-reference.com, stats.nba.com
Borítókép: nba.com képei feldolgozva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr5113579323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása