Who's got balls

#31 Egy borús nyugati hétvége

2018. január 31. - Bento Luccio

A sport rajongók körében számtalan témában nincs egyértelmű konszenzus: les volt/nem volt les, fault volt/ugyan má', hozzá sem ért, Cristiano vs Leo, Kobe van előrébb a GOAT listán/Lebron a legjobb simán, és így tovább a végtelenségig. Ha van valami, amelyben viszont teljes az egyetértés, hiszen minden sportszerető képes teljes szívéből rühellni, és akár a gondolatára is előtör mindnyájunkból a mini-Hulk, az a sérülés fogalma. Sajnos ebből túl sok jutott a kosárlabda rajongóknak az elmúlt pár napban. Három játékos számára igen korán véget ért az NBA szezon, pedig szívesen csodáltuk volna őket akár a rájátszásban is. Hogyan tovább az OKC, a Pelicans és a Grizzlies számára?

31cov.jpg

Andre Roberson - Oklahoma City Thunder, SF (térdszalag szakadás)

Aki csak pár Thunder meccset látott az elmúlt években, talán nem is tudja, hogy mennyire értékes csapattagot veszítettek el Billy Donovanék Roberson hátborzongató sérülésével. Milyen kép ugrik be az embernek, ha az OKC kiscsatára kerül szóba? Elsőre valami ilyesmi:

23ol6a.gif

Igen, Roberson a liga egyik -, ha nem a - legpocsékabb dobója.kisemberek közt pedig egyértelműen ő viszi a képzeletbeli bronzba öntött fekália trófeát, miután 31,6%-os büntetőmutatójával messze ő céloz a legpontatlanabbul, azok közt akik legalább egyszer próbálkoznak mérkőzésenként. Andre viszont nem egy buta srác, nem erőlteti a téglák hajigálását, még akkor sem, mikor 3-4 méterre helyezkedik tőle a védője. Dobásai 72%-a a festékből érkezik, ráadásul ott egészen magabiztos befejezőnek számít. Egyértelműen nem a támadó oldalon mutatott produkciója fog hiányozni az OKC-nek. 

Na, de a defenzív játéka! Andre Roberson az NBA - talán? - legjobb wing védője, az oklahomaiak biztos pontja hátul, és érzésem szerint a keret második legértékesebb tagja Raymond Felton mögött. Elég csak megnézni az elmúlt egy hónapban, hogy mekkorákat melózott Hardenen, Lebronon vagy akár DeRozan-en. Mindig ő őrzi az ellenfelek legkiválóbb támadójátékosait, és szinte kivétel nélkül jelesre vizsgázik minden este. Néhány érdekes mutató a szívósságáról:

  • Amikor nem játszik 50%-os győzelmi mutatója van a Thundernek (5-5), vele együtt 67% (25-15)!
  • Roberson egy 8 meccses sorozatot hagyott ki december 31-január 17 között. Ezeken a csapat átlagban 5 ponttal többet kapott, mint december 31. előttig az addigi mérkőzéseken
  • Az aktív rotációtagok közt neki a legjobb a NetRTG mutatója, kerek 10-es értékkel - azaz 100 labdabirtoklásra levetítve tízzel több pontot szerez a Thunder az ellenfeleknél, amikor ő a pályán van
  • DefRTG-ben vezeti a ligát*: 96,4 - azaz ennyi pontot kapnak 100 labdabirtoklás alatt vele a pályán
  • Defensive RPM-ban ő a legjobb nem magasember a ligában: 4,2

*akik legalább 20 meccsen pályára léptek

robirug.jpgFeltételezhetően nem ment be... | Kép: nba.com/thunder

Hogyan tovább? Ami Robersont illeti, remélhetőleg, valamint feltételezhetően a következő idény elején már alkalmas lesz a bevetésre.
Ami a csapat szezonját illeti már egy pöppet nagyobb lehet a gond. A Thunder padja éppenséggel nem hemzseg a kiváló Roberson-pótlékoktól. Az ifjonc Terrance Ferguson, és Josh Huestis lehetne alkalmas az űr betöltésére, bár az első Philly elleni Roberson-mentes meccsen mindketten felejthetően játszottak. Valószínűleg a legtöbb percet az a Jerami Grant fogja így kapni, aki védekezésben valamivel közelebb áll az ideális megoldáshoz, bár őt jobb a padon tartani, hogy maradjon a cserék idején is valós érték a parkettán.
A Thunder reális célja eddig is legfeljebb a konferenciadöntő lehetett, aminek megkaparintása továbbra is reális. Nyilván ehhez össze kell szedni a csapatszintű védekezést -, amelyben Westbrooknak is aktívabb szerepet kell vállalnia -, valamint le kell győzni a playoffban a Spurs-Wolves-Rockets hármasból legalább egyet, de inkább kettőt. Különös csata várható majd nyugaton a 4-5. pozíciók elkerülésének érdekében, és a Warriors elleni párharc elodázása miatt, ennek részese marad a Thunder is. 

Mike Conley - Memphis Grizzlies, PG (sarokcsont kitüremkedés)

Conley hétvégi kiesésének volt a legkisebb visszhangja a három közül. A memphisi irányító nagyon gyenge formában kezdett októberben, több mutatóban career-low értékeket hozott - asszisztok, lepattanók, mezőnygól százalék, tripla százalék - súlyosan megkárosítva ezáltal a fantasy csapatomat. 12 lejátszott meccsel, csapnivaló csapatteljesítménnyel, illetve nem múló sarokfájdalommal, jó döntés volt hivatalosan is lezárni az idei szezonját.

conely.jpgConley itt még a pályán| nba.com/grizzlies

Sokkal érdekesebb itt a "hogyan tovább"! Ha a bérszámfejtésen lehúznak egy riportot az elment utalásokról, igencsak fejvakarós lehet, hogy miért áll ez a Memphis 18-31-gyel, közel az utolsó helyezésekhez. Hiszen van három franchise játékosuk! És ha egy pillanatra arrébb toljuk a szarkazmust, akkor kijelenthetjük, hogy a Grizzlies kerete, és szerződéseik helyzete nagyon nincs rendben: Parsons zsebeit 2020-ig tömik tele súlyos dollár milliókkal. A már 33 éves, és visszaesést mutató Gasolnak hasonlóan nincsenek anyagi gondjai. Ehhez csatlakozott a 30 éves Conley, akinél erős a gyanú, hogy nem fog már 82+ meccseket játszani idényenként, cserébe még 3 éven keresztül brutálisan túl fogják őt fizetni.

Nincsenek túl jó kilátásai a franchise-nak a következő évekre. Ahhoz, hogy valamelyest javítsanak ezen a helyzeten, két fontos teendőjük van:

  1. Nem betévedni olyan zsákutcákba, melyek elején "Mario Chalmers" feliratú táblák lógnak, és több játéklehetőséget adni a fiataloknak. Mehet a kicsik felgyúrása, most játsszon többet Dilon Brooks, Deyonta Davis, Ivan Rabb!
  2. Baromi aktívnak lenni a trade deadline előtt. Tyreke Evansre sok a jelentkező, őt biztosan el lehet cserélni hasznos érték(ek)re. Személy szerint Marc Gasol elpasszolását is megfontolnám, ha ajánlanának cserébe megfelelő minőségű ellenértéket. Ha most nem cserélik a spanyol centert, nyáron már jóval csekélyebb lesz az ázsiója, így talán akkor már késő lesz.

Talán túlságosan negatívan tekintek a Memphisre, és más még lát bennük fantáziát. Lehet, hogy nem lesz igazam, és jövőre még bejuthatnak Conley, valamint a spanyol óriás vezetésével a playoffba. Mindenesetre a szurkolói oldalakon is egyre aktívabbak a tan... újrakezdést támogató kezdeményezések.

griztank.jpg

DeMarcus Cousins - New Orleans Pelicans, C (Achilles-szakadás)

Egy valamit utálok jobban a sérüléseknél: amikor egy bizonyos személynek/csoportnak a hibájából ér valakit komoly sérelem. Nem állítom, hogy tisztán Alvin Gentry hibája Boogie kiesése, de tett róla, hogy az ő neve is felmerüljön, amikor cinkost kell keresni.

  • Boogie a tizedik legtöbb játékpercet töltötte a pályán idén, és egyszer sem volt szabadnapos.
  • A sérülése előtti 10 meccsen 39.8 percet átlagolt, ebben volt 45, illetve 52 perces rohanása is.
  • 7 napon belül a 4. mérkőzését játszotta.
  • A Pels a liga hatodik leggyorsabb csapata 101,6-os PACE mutatóval, ezzel kellett DMC-nek lépést tartania
  • A top 20 legtöbbet játszó srác közt messze ő a legtestesebb a 122 kilójával. Persze ezen lehet mosolyogni, de például Giannis 22 kg-val könnyebb testtel ugrál fel-alá, az alkata egy kosárlabdára tervezett, laboratóriumi csoda, míg Boogie-ról, valljuk be, lenne mit ledolgozni.

Mégis hogyan lehet az, hogy egy stábtag képernyőjén sem villogott vérvörösen a "BOOGIE PLAYS TOO FUCKEN MUCH" felirat? 2018-ban, amikor minden játékos böfögéséről 40 oldalas elemzéseket készítenek, ez a rettenetes terhelés senkinél nem verte ki a biztit? Számomra ez a szakadás egyértelműen a trénerek, és a különböző szakértők, de leginkább Gentry hibája.

20170413_media_availability_001.jpg"Én vótam" - mondta a Pels vezetőedzője az esetet követően | Kép: nba.com/pelicans

Cousins pályafutása egyik legjobb szezonját futotta a hétvégéig. Összességében idén dobott a leghatékonyabban - 58%-os TS, 53%-os eFG -, a legmagasabb lepattanó átlagot is most sikerült összehoznia. Olyan heroikus teljesítményt nyújtott néhány összecsapáson, amelyre korábban csak Wilt, vagy Kareem volt képes. Ráadásul karrierje során először karnyújtásnyira volt a rájátszástól. Nem érdemelte meg ezt a szörnyű sérülést, amely már több remek tehetséget tett tönkre korábban.
Több összehasonlító írás született a napokban Boogie esetéről, és nagyon nem jók az előjelek. Leginkább Elton Brand karrierjét vélem megfelelő párhuzamnak, aki testfelépítésében, játékstílusában hasonlított Boogie-ra. Brand az Achilles-baj előtt egy 20 pontos, 10 pattanós, 2 blokkos monstrum volt, míg visszatérése után egy 13-14 pontos, 7-8 lepényt szedő, 1 blokkos erőcsatárrá változott. Cousins annyival mindenképpen több a '99-es 1/1-esnél, hogy tud triplázni, és ezt a képességét bőven kamatoztathatja még a felépülése után is. Egy valami tuti: akármilyen formában tér vissza a parkettára, nem ugyanolyan lendülettel fog betörni utána, és sokat fog változni a mozgása a visszatérte után.

23oubr.gif

Hogyan tovább? Úgy érzem, hogy a teljesen átalakuló Los Angeles Clippersen múlik a Pelicans rájátszása - még egy Jazz nevű mormon alakulat látszik ébredezni. A Portland, illetve a hamarosan újra teljes Nuggets egészen biztosan előzni fog, viszont a Clippers is csak két győzelemmel van lemaradva a 6. helyet elfoglaló NOP-tól. Értelemszerűen arról nem is érdemes beszélni, hogy a kéziféket behúzva ráállnak a tankolásra, hiszen túl messze vannak a lottery helyezésektől.

Hosszabb távon már érdekesebb a sztori! Adott egy rútul túlfizetett irányító, egy a végső besokallás szélén lévő szupersztár, és egy Achilles-szakadásos húzóember, akinek lejár a szerződése a nyáron. Nem egy ideális kombináció.
Talán túl radikális vagyok, de én a hétvégi Boogie sérülés után a lehető leghamarabb lépnék - mielőtt AD benyomná a "Paul George-gombot" -, és egy új csapat építésébe kezdenék. Ennek részeként a legkegyetlenebb, kőszívű zombie módjára hagynám elengedni a nyáron DeMarcus Cousinst, mert nem vállalnám be a vele járó súlyos kockázatot. De még mindezek előtt, elcserélném Anthony Davist februárban! Kérem érte cserébe Markkanent, Miroticot és Kris Dunnt, plusz a '18-as első köröst, és viszonlátás! Komolyan, menjek a francba! Három napig minden este álomba sírnám magam, de az nyugtatna, hogy Davis hazakerült a szülővárosába, én pedig elkezdhetném építeni az új, sikeresebb és talán sérülésmentesebb franchise-omat. #HinkieIsTheMan

Nagyon gyors és sikeres rehabilitációt kívánok mindhárom kiválóságnak! Remélem, mindannyian erősebben térnek vissza pattogtatni.

692_01222018_bulls_pelicans_murdoch_0474.jpgnba.com/pelicans

 

Források: sbnation.com/nba; bleacherreport.com, espn.com/nba; Statisztika forrása: stats.nba.com, basketball-reference.com
Borító: nba.com/pelicans, thunder, grizzlies képei átdolgozva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr7813613747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása