Who's got balls

#1 Mi van, ha 2018 NBA bajnoka nem a Warriors lesz?

- avagy melyik csapat húzta a legnagyobbat idén nyáron

2017. augusztus 16. - Bento Luccio

_1nba.jpg

Létezik egy kosárlabda liga,

  • ahol a világ legkiválóbb atlétái ütköznek meg egymással évről évre már több mint 7 évtizede
  • amely olyannyira változatos, kiszámíthatatlan és folyton megújuló, hogy sosem lehet megunni
  • amelyért a nagycsoportos kisfiú, és annak nagyija is képes olyan szintű megőrülésre, mint én, amikor VÉGRE LEADJÁK A VH1-ON A DESPACITOT!!!!4!!!!44!!!!!!!!!!öt!!!!
  • amelyért érdemes felkelni hajnali 2-kor közép-európai rajongóként, és másnap félkómásan túlélni dolgozat hegyeket/meeting tengert
  • amelyben 28 amerikai, és egy kanadai gárda tesz meg mindent a sikerért, elismerésért, hírnévért, dollármilliókért, és nyilván a nőkért.

„De az enbíéjben harminc faken csapat van, te nagyon idióta” - mondta Kálmán, miközben bezárta a böngésző lapot, és meghozta a döntést, hogy soha a büdös életben többé nem nyitja meg a “Who’s got balls” blog bejegyzéseit, mert a szerkesztőjének fogalma sincs a sportról, úgy általában az életről, lusta utánajárni egyszerű tényeknek, meg amúgy is egy p*#@%.

Ami a csapatok számát illeti, Kálminak tulajdonképpen igaza van. Az észak-amerikai profi kosárlabda szövetséget valóban 30 team alkotja. Hivatalosan. Viszont ezen csapatok közül csupán 29 küzd egymás ellen, hiszen a Golden State Warriors játékosai végtelen magabiztossággal, és nyugalommal tekinthetnek le Zeusz és haverjai mellől a „földi halandókra”,illetve az előttünk álló szezonra. Szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy 2018 júniusában ne az oakland-i csapat nyerje meg négy éven belül a harmadik a bajnoki címét.

Mindazonáltal játsszunk el a gondolattal, hogy április végén kirobban egy nevetséges viszály a Warriors öltözőjében tönkretéve a team chemistry-t, vagy Curry megsérül egy furcsa celebration dance közben, vagy Draymondot eltiltják az ellenfelek folytonos tökön rúgásáért, vagy Thompson kezét megégeti egy kenyérpirító, vagy Durant lábai még mindig ijesztően vékonyak, és bármi történhet velük. Ki lesz az NBA bajnoka ebben az esetben?

 

HOUSTON ROCKETS

Strengths

Mike D’Antoni-nak nem lesz rossz dolga, amikor október 17-én, az alapszakasz első meccsnapján, a következő “problémákkal” kell majd szembenéznie a reggeli kávézás közben: “Hhháááát, asszem ma berakom kezdőnek a Chris Paul-James Harden hátvéd párosomat, akik ha úgy vesszük, viszonylag rendben vannak. Kiscsatárként - a keret egyetlen bajnoka, - egy még mindig jó 3&D játékost, Trevor Ariza-t dobom be. Ryan Anderson jó lesz erőcsatárnak, 7 hármast majd ma is rá tud emelni, abból azért 3 be is fog esni (majdnem... a 16-17-es alapszakaszban 40%-kal dobta a triplákat). A palánk alatt meg elszórakozgat Clint Capela, betömi az alley-oopokat, és leszed egy masszív 8 pattanót.”

A Rockets kezdőjéről elmondható, hogy bőven ligaátlag feletti. És a cserepadra még ekkor ki sem pillantottunk: ahol az előző szezon legjobb hatodik embereként teli szájjal vigyorog Eric Gordon,eg_happy.jpg és várja, hogy az idei alapszakaszban is bedobjon legalább 246 triplát; ott figyel P.J. Tucker remek védőként immáron 10 meccsből (!!!) álló Playoff tapasztalattal; a szintén jó védőnek mondható Luc Mbah a Moute; valamint a mögöttünk álló rájátszásban feltámadó, és meglepően nagyot játszó Nené Hilario (10 pont meccsenként 70% effective FG mutatóval, OKC elleni 4. meccsen 28 pont, 10 pattanó).

Ez a keret szinte készen áll arra, hogy a legdicsőbb célt tűzze ki maga elé, de vitathatatlanul a minimális elvárásnak a konferencia döntő elérésének kell lennie, illetve ott egy kompetitív párharcnak a Warriors-szal az aktuális ellenféllel. Nagyon kíváncsian várom, hogy lássam a tavaly közel MVP szezont futó James Hardent (második legtöbb pont: 29.1 PPG, legtöbb gólpassz: 11.2 APG, második legjobban pattanózó hátvéd: 8.1 RPG, 52,5% effective FG, harmadik legtöbb bedobott tripla 262, és így tovább) feltételezhetően új szerepében. Hiszen Chris Paul érkezésével teljesen evidens, hogy a liga legjobb szervezője fogja a támadások nagy részét irányítani. Hogyan fog ehhez Harden alkalmazkodni? Nagyon jól. Paul hatalmas terhet fog leemelni a Szakáll válláról, akinek csak azzal kell foglalkoznia, amiben igazán jó: mehetnek az egy-egyezések, fault kiharcolások, hányhatja a hármasokat “mérték nélkül”, még talán védekezésre is marad energiája. Ennél ideálisabb alkalma nem lesz a srácnak, hogy megmutassa, ő nem akkora fosch védő, ahogy mindenki gondolja és látja. Ami az asszisztokat illeti, ebben a mutatóban szignifikáns csökkenést várok Hardentől, míg CP3 tavalyi rút 9.2-es gólpassz átlaga minden bizonnyal kétszámjegyűre fog emelkedni. Azért a Gordon-Harden-Anderson-Ariza négyesnek nem lesz szar kiadni üres triplára, és Paul nagy esélyekkel fog pályázni az asszisztkirályi címre.

Weaknesses

Amennyire várom már, hogy lássam a parketten az új csodaduót, olyannyira fázom picit attól, hogy megfelelően fog-e funkcionálni. D’Antoni-nak köszönhetően Szakáll 2016 nyarán olyan elképesztő változáson ment keresztül, amire senki sem számított. Egy dobógép, illetve egy az egy elleni játékban kiemelkedő játékosból kreált egy gólpassz-gyárat, ami minden kosárlabdához kicsit is értő várakozását felülmúlta. Bár Harden az egész szezonban zseniális játékot mutatott, és kizárólag a rájátszásban láttuk meginogni (mondjuk ott nagyon), mégsem feltétlenül a legjobb fitet kapta tavalyi önmaga mellé. Mi lesz az első elveszített meccs után? Ez az egyébként is borzasztóan ingatag ego hogy tudja majd feldolgozni, hogy nem ő irányít, és még - feltételezzük - a csapatnak is van egy gyengébb szériája? Meg tudnak-e osztozni a labdán megfelelő mennyiségben Paul-lal? Sejthető, hogy ezen dolgoznak július óta, úgyhogy éppenséggel felesleges lehet emiatt aggódnom, de mégis… Valószínűleg túlzás ilyet kijelenteni, de nekem mindig a Pelicans két tornya jut eszembe erről az új Paul-Harden összeállásról. Sokkal teljesebb kiegészítő emberek vannak mellettük, mint a new orleans-i gárdánál, illetve Harden egyértelműen nem csak irányítani tud, viszont furcsa, hogy az előző kiírás kiváló teljesítménye után máris egy új sapkát kell majd viselnie.

boogiedavis.jpg

A további dilemmáim a keret összetétele kapcsán merülnek fel: ki fog irányítani, amikor Paul ül? Pillanatnyilag nehezen tudom elképzelni, hogy - mint Clark Kent - széttépi a melegítő felsőjét Bobby Brown/Isaiah Taylor és életben tartja a csapatot a sztárok pihenése alatt. Vagy úgy fog rotálni D’Antoni, hogy a Harden-Paul párosból valamelyik mindig a pályán legyen? Ezt nem tartom kivitelezhetőnek. Ezen a poszton szükség lehet egy új játékosra, harmadik opcióra.

Sok írás, pletyka jelent meg annak kapcsán, hogy a GM, Daryl Morey, szeretne még erősíteni a jelenlegi roster-en, és nem egyszer felmerült egy esetleges Melo-Anderson swap. Ezzel bizonyára az offensive opciók tárháza nőne, ám határozott előrelépésnek nem nevezném ezt a cserét. Biztos, hogy még egy durván labdaéhes scorer-re lenne szüksége ennek a csapatnak? Biztos, hogy Carmelo Anthony lenne a megfelelő megoldás? Nem hiszem. Sem Melo, sem Anderson nem tudja tartani Draymond Green tempóját, érzésem szerint egy sokkal mozgékonyabb, és védekezésben is használható erőcsatárra kell építeniük.

 

BOSTON CELTICS

Strengths

Ha akad olyan perverz, mazochista Celtics drukker, aki egy könnyed augusztusi estén enyhén besörözött állapotban szeretne kedvenc hobbijának eleget tenni, és egy kis fájdalmat okozni magának, annak itt hagyom szeretett csapatának 4 évvel ezelőtti roster-ét:

https://www.basketball-reference.com/teams/BOS/2014.html

Zséniál! Liga 25.-ek voltak ebben az évben.

Ebből a keretből senki nem játszik már Boston-ban, és egyedül Avery Bradley hiányát lehet sajnálni. Ám ha azt vesszük, hogy Spiderman, vagy ha úgy jobban tetszik Poison (igen, ezek Bradley becenevei) helyére kaptak egy Gordon Hayward-ot, akkor szerintem kevésbé keserű a szurkolók szájíze. Azt a Hayward-ot, aki egészen hihetetlen módon karrierje során minden egyes szezonjában egyre több átlagpontot tudott összehozni az előző idény mutatójához képest (5.4 - 11.8 - 14.1 - 16.2 - 19.3 - 19.7 - 21.9), aki tavaly 40%-kal dobta a hármast, és aki egész rendben van védőként is. Fincsi. Egy dolgos, kegyetlenül hasznos, és fáradhatatlan játékos helyett szereztek egy sztár(félé)t. Szerintem ez az ütős swap bajnokesélyes csapattá tette a Celtics-et.

haywardceltics.jpg

Egészen elképesztő változáson ment keresztül ez a gárda 2013 óta, Danny Ainge csodálatosan pakolgatta a bábukat azon a bizonyos sakktáblán, mire elértünk oda, hogy a Boston Celtics a keleti konferencia legjobb csapata legyen újra. Igen, nálam ők a legjobbak jelenleg (később részletezem, hogy miért). Ha egy keret ennyire mély, minden pozícióra legalább 2 megoldás rendelkezésre áll, tehetségesek, hatalmas potenciállal, akkor nem lesz ellenfelük a konferencia elsőségért folyó harcban, és a keleti döntőben sem (mondom, később részletezem...). Na de mi is lesz a Celtics kezdő ötöse októbertől:

  • A opció: Thomas - Hayward - Crowder - Horford - Baynes
  • B opció: Thomas - Smart - Hayward - Crowder - Horford
  • C opció: Thomas - Brown - Hayward - Crowder - Horford
  • D opció: Thomas - Hayward - Crowder - Tatum - Horford
    .
    …..
  • Zs opció: Thomas - Hayward - Tatum - Morris - Horford

Hát meddig tart a mélysége ennek a csapatnak???????? Csak Brad Stevens, coach-on múlik, hogy meddig jut el ez a Celtics, és nyilvánvalóan az orvosi stábon, hogy épen, egészségesen tartsák azokat a testeket. Ha Boston szimpatizáns lennék az lenne az utolsó dolgom, hogy aggódjak a jelenlegi keret, és annak tapasztalatlansága miatt. Brutálisan fiatalok (liga 5. legfiatalabb kerete) és tehetségesek ezek a srácok, megfelelően kiegészítve a tapasztaltabb, és még fejlődő társakkal. Kell ennél több?

Weaknesses

Két komolyabb megoldandó problémát, gyengeséget látok jelenleg, ami a Boston elé gördülhet az új évad során. Az első kellemetlenség, a képen látható Lebron James: lbj_troll.jpg

A másik gond, pedig maga Isaiah Thomas. Aki ugye a csapat erőssége is. EZ AZTÁN DURVÁRA NAGY PARADOXON! Már az előző rájátszás előtt elmondta minden szakértő, hogy King in the North Fourth egy kivételes, elit támadó, aki bármikor képes pontot szerezni, és segíteni csapata offensive játékát, de védő oldalon baromi nehéz megtalálni azt az embert, akit ez az 5’9” láb alacsony fiú le tud venni a pályáról (pláne ha zárás után elváltják akárkire, aki nem J.J. Barea…).

 

SAN ANTONIO SPURS

Strengths

Az NBA a Sport TV-n Facebook csoport comment section-jében volt egy minivitám Zukály Zolival. Ő azt állította, hogy a Spurs nem lesz gyengébb az új idényben, és másodikok lesznek nyugaton, míg én a Minny, OKC, Rockets és Nuggets négyesből kettőt-hármat simán a texasiak elé soroltam. És ezek után elgondolkodtam… Melyik csapat volt az, amelyik az előző playoff-ban - csak 28 perc erejéig, de - kegyetlenül össze tudta zavarni a Warriors-t? Mi lett volna, ha mindenki kedvenc grúza nem áll köcsög módon a Spurs szupersztárja alá tempódobás közben, és Kawhi tovább tud játszani a párharcban? Nem állítom, hogy Popovich-ék jutottak volna tovább. Azt sem mondom, hogy bírták volna szusszal, hiszen a SAS egy 6 meccses, jóval komolyabb csatából érkezett, szemben a Warriors-szal, akik egy hetet pihentek a nem túl acélos, ráadásul hiányos Jazz elleni 4-0 után. De azt azért a legvérmesebb Dubs fan is bevallaná utólag, hogy abban a bizonyos 28 percben, hazai pályán (!!!), látván azt a váratlan zavarodottságot egy pici kaka szaladt ám a naciba.

Ez a Spurs az idei nyár folyamán (talán meglepő módon) nem változtatott sokat korábbi keretén. Lemondtak arról a Jonathon Simmons-ról, aki Leonard sérülése után 15.3 pontot átlagolt a Warriors elleni párharc utoló 3 meccsén, és védekezésben még sokat nyerhetett volna belőle Popovich. Dewayne Dedmon és David Lee is a selejtezés áldozatai lettek. Lauvergne igazolása a “hmm… ok” szintet érte el, Manu marad még egy évre, Rudy Gay szerződtetése viszont kiverte a biztit sok San Antonio fanatikusnál. Rudy Gay. Az a Gay, akinek összesen 7 meccsel nagyobb az NBA playoff tapasztalata, mint nekem, egy rossz triplázó, játékot szervezni nem tudó, védekezésben semmi extra (sőt), tulajdonképpen egy “vétéef”-fel lehetne jellemezni ezt a húzást. Viszont emberünk még csak most lesz 31 éves, plusz hiszem, hogy Pop keze alatt lehet belőle egy jó csereember, aki a padról beállva összedobál 15 pontot 20 perc alatt. Ha sikerül hatni rá, és megértetni vele a Spurs filozófiát, akkor egy nagyszerű kiegészítő elem válhat belőle.

Mire van szüksége a Spurs-nek egy sikeres, bajnokesélyes szezonhoz?

  • Kawhi bokái júniusban is a helyükön legyenek
  • Aldridge-nak tömjék tele az arcát Mike Secret Stuff-jával
  • az a Parker térjen vissza januárban, de legfőképpen a rájátszásra, akit a Rockets elleni meccseken láttunk
  • Gasol, és főleg Ginobili rutinja elengedhetetlen
  • Dejounte Murray kapjon sok játéklehetőséget az alapszakaszban (ugyanitt Kyle Anderson jelentkezik), hogy megmutathassa, ügyesebb, mint a tetováló-művésze
  • Gay értse meg a szerepét, és álljon be a sorba role-playerként
  • Danny Green-nek vetítsék le a 12-13, illetve 13-14-es Playoff meccseit, hogy emlékezzen, mire is képes ő valójában

Nem várok egy nagy durranást ettől a csapattól az alapszakaszban, legjobb esetben a 3. helyet csíphetik meg nyugaton, de a Playoff-ban állítom, hogy nem fognak csalódást okozni, és ha nem is jutnak el a döntőig (vagy akár a konferencia döntőig), de nem 0-4 lesz az utolsó párharcuk végeredménye.

 

Weaknesses

A legkirívóbb hibáját megmutatta a Spurs májusban: no Kawhi, no party. Természetesen amennyiben hibának tekinthető az, hogy egy együttes sokkal sebezhetőbbé válik a legjobb játékosa nélkül. A Celtics-nél nem így volt Thomas csípősérülése után? A Cavs ugyanúgy szárnyalna Hámesz nélkül (érdemes megnézni néhány meccset tavalyról, mikor pihent)? Wall nélkül eljutott volna konferencia elődöntőig a Wizards? A San Antonio esetében maximum ez a tény azért lehet meglepő, mert a korábbi években nem így épült fel egy Pop keret. Valahonnan mindig előkerült egy Cory Joseph, egy  George Hill, Marco Belinelli, akárki, akivel hasonló szinten tudott továbbhaladni a gépezet.

Ami nekem jobban fáj, hogy nem tudtak olyan nevet elhozni, akitől egyértelműen erősödött volna a squad. Esett szó itt Chris Paul trade-ről, de az inkább csak remény volt. Az utóbbi napokban-hetekben a hiszti közepéről állítólag elhoznák Irving-et, de ezt sem érzem egyelőre valósnak. Bár a Spurs varázslat még él, és remélem, hogy ezt a megmaradt gárda is elénk tudja hozni az új szezonban is, és csodálhatjuk majd őket ismét.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezt a három csapatot vélem a legérdekesebbnek, és leginkább a tűzhöz közel helyezkedő alakulatnak. Rengeteg olvasóban (abból a négyből háromban) felmerülhet, hogy mégis hogyan maradhatott ki a Cleveland Cavaliers a felsoroltak közül? Ígértem, hogy elmagyarázom, mi a gondom velük: az Irving-saganak nem látom, hogyan lehetne jó a vége. Irving marad? Borzasztó lesz a chemistry, és kettő rossz meccs után borulni fog a bili. Irving megy? Ki lesz a minőségi ellenérték? Nem hiszem, hogy Eric Bledsoe lesz az. Porzingist hoznák? És akkor mit csinálnak Love-val és Thompson-nal? Közben érkezik a hír, hogy James kivár a hosszabbítással, amíg nem látja hogyan építkezik a következő pár évre csapata? Túl sok itt a kérdés, és gyakorlatilag sehol nem sikerült előrelépniük a nyár során, ellenben vissza annál többet, és egyre több felhő gyülekezik az ohio-iak felett. Összeomlani látszik a cleveland-i álom.  Aztán a Királyt ismerve valamit ismét előhúzhat a kalapból, így borítva az egész elméletet, és a teljes kosárlabda társadalom arcába röhöghet majd megint az öreg. Bár ahhoz, hogy innen fel tudjanak állni, legalább háromszor akkora csoda kellene, mint annál a bizonyos 1-3-nál.

Gondolkodtam még a Minnesota Timberwolves-on, mint címre törő csapaton, de végül arrébb söpörtem ezt a felvetést. Elsőre elképesztően felkelti az ember figyelmét a roster-ük, de ha jobban a mélyére pillantunk, akkor egy hangyabokányit vékonynak látszik a keret. Mindenesetre egynél több Minny meccset fogok megnézni idén, az tuti.

Az egyetlen, amit kívánhatok a 2017-18-as NBA szezontól, hogy legalább olyan érdekfeszítő, intenzív és eseményekkel teli legyen, mint az előtte lévő felkészülési időszak volt. Több csapat is tett annak érdekében, hogy egy pörgősebb és feszültebb idényt láthassunk, mint a tavalyi volt, több és erősebb bajnoki címre pályázó brigáddal. Még ha a végén úgyis a Golden State Warriors fog felülni a trónra...

champs.jpg

(Források: rotoworld.com; basketball-reference.com; kezdo5.hu; nba.com; Twitter: Bleacher Report, Adrien Wojnarowski)

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr6112755850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása