Who's got balls

#36 Izgalmas, vagy extrán izgalmas lesz a bajnoki hajrá?

Barcelona - Atlético Madrid rangadó előtti elemzés

2018. március 04. - Bento Luccio

A Liga két legeredményesebb csapata ütközik meg egymással vasárnap délután. A két legjobb védelem néz farkasszemet. Ki nyeri a két TOP 5-be tartozó kapus magánháborúját? Messi és Suárez, vagy Griezmann-Costa páros? Coutinho végre kap játéklehetőséget, vagy csak Koke kemény munkáját csodálhatjuk? Godín fogai a szájában maradnak, Piqué térde bírni fogja az újabb rangadót? Az agresszív presszing lesz eredményes, vagy az ötlettelen labdatartás? A bajnoki első, és második párharca! Barca - Atlético!36cov2.jpg

A Katalánok

Milyen meglepetéssel készül Ernő? Senior Valverde több furcsa döntéssel lepte már meg a Barca szurkolóit az idény során. Nem kell messzire menni, elég csak a hétközi Las Palmas elleni bajnokit megnézni, amelyen sem Dembélét, sem Coutinhot nem nevezte a kezdőbe. Utóbbi esete már csak azért is fejvakarós, mivel a brazil nem játszhat az európai porondon, így a Ligában tudná felvenni a csapat ritmusát - eddig 9 meccsen csupán 52 percet átlagol a spanyol pontvadászatban. Illetve jól emlékszünk a két gárda októberi találkozójára, ahol a semmiből előkaparta André Gomest, ő pedig egy egészen tisztességes produkciót hozott le, talán sosem játszott annyira jól Barcelona mezben - azóta sem.
Mivel készülhet most a baszk edző? Jordi Alba letöltötte az eltiltását minden culé örömére - Au revoir, Digne! -, Vidal kikerült a keretből, Piqué térde összedrótozva, a két friss arc pedig tűkön ülve várja, hogy egy belevaló rangadón bevessék őket. A hátsó négyes, és a támadó duó megjóslása nem nagy kunszt, a kérdéses posztok a középpályán lesznek. A hazaiak vezetője megpróbálkozik egy offenzívebb felállással, vagy valamivel masszívabb, szűrő védekezésre próbál építeni? Alapvetően nyilván nem lehet cél a "kényelmes" döntetlen kiharcolása, de vajon mer-e kockáztatni Valverde? Egy biztos, a labda nagyrészt a hazaiak birtokában lesz, viszont ahhoz, hogy kezdjenek is vele valamit, kreatív és lendületes játékosokra lesz szükség, akik képesek megbontani az ellenfél védelmét - azaz nem úgy, ahogy Las Palmas ellen próbálkoztak Messiék. Éljen a tökösség, Iniesta hadd pihenjen egy kicsit:

lineup_1.pngBarca kezdő á la WGB 

Visszatalál-e Leo február előtti formája? Habár az argentin zseni 10 nap alatt 3 gólt jegyzett február 20-a óta, mégis az előző hónap volt az eddigi legszegényesebb időszaka a szezonban. Hiányzott belőle az a bizonyos élesség, több helyzetnél elmaradt a precíz előkészítés, esetleg befejezés, ami csak rá jellemző. Ismét előjön a kanárik elleni borzalom, amikor Messi először határozottan, és még szabályos módon labdát szerez, majd ad egy gyenge passzt Luisnak az akció lezárása előtt:

barcahelyzet.gif

Hasonló, gyengébb átadásból kulcs szituációban még több is volt a 90 perc során. Na, persze még így is arról az emberről beszélünk, aki magasan vezeti a góllövő listát - 23 pötty -, és a gólpasszok számában is ligaelső - 12 assziszt. Ráadásul Messi egyik kedvenc áldozata épp a Matracos alakulat, akik ellen 35 találkozó alkalmával 27 gólt jegyzett.
Már csak a Barca tizesére nehezedő teher miatt is érdemes lenne kezdőbe nevezni Coutinhot és Dembélét, akik akár a labdakihozatalokban tudnák támogatni a csapatukat, akár kulcspasszokkal, esetleg az akciók befejezéséből is kivehetnék a részüket.

Fizikálisan, és mentálisan is készen állnak-e a rangadóra? A Barca csütörtök este játszotta bajnokiját a Kanári-szigeteken, ami cirka 2400 km-re, illetve 3 és fél óra repülőútra helyezkedik el a katalán fővárostól. Valverde hangot is adott nemtetszésének a sorsolás kapcsán. Simeone fiai szerda este játszottak hazai környezetben, plusz számukra csak a valamivel könnyedebb Európa Liga maradt a BL kiesést követően - azért egy moszkvai kiruccanás náluk is befigyel két hét múlva. Ezeknek és a viszonylag korai kupabúcsúnak köszönhetően sokkal összeszedettebben készülhetnek a harcra, mint riválisuk. samubarca2.jpg@Samu the pug

A Matracosok

Vajon megint sikeres lesz a magas presszing? A Simeone-féle védelmi mechanizmusnak három alappillére van:

  • Jan Oblak, aki nemcsak egy mezei bravúrkapus, de a világ egyik legkiegyensúlyozottabb, és leghatározottabb hálóőre.
  • Godín, és barátai. A belső védő évek óta bizonyítja elit státuszát, a mellette helyezkedő Giménez kiegészíti uruguayi társát gyorsaságával, és szívósságával, és a szélsők sem ragadnak elől a támadások után.
  • A vérszívó presszing. Az előző randevú során, és azelőtt is ezzel tudott sikereket elérni az Atlético. Ha nem hagyják, hogy a Barca átmenjen a másik játékrészre, ha csírájában fojtják el az építkezésüket, akkor nemcsak lassítják ellenfelüket, de még ők kerülnek belőle helyzetbe. Lásd itt:

grizouhely1.gif

Vagy itt:

girezouhely2.gif

Folytatódik Griezmann vadászszezonja? Egészen elképesztő, amit a francia támadó művel az elmúlt hetekben. Utolsó 10 kapuralövéséből 8 a gólvonalon túl kötött ki, legalább 2 kulcspasszt ad meccsenként, és alig veszít labdát passzból, vagy labdavezetésből. Már a fenti képsorok is bizonyítják, hogy Griezou óriási veszélyt jelenthet az ellenfél kapujára attól a pillanattól, hogy az Atlético megszerezte a játékszert.
Esetleg új csapatának szeretne imponálni remek formájával?

De nemcsak a gall szöszi mutat kiváló játékot a mögöttünk álló fordulókban, hanem bizony az egész csapat hatalmasat fut mostanság. Volt már 11 pontos különbség is a két csapat közt a tabellán, ám többek között 2018-as teljesítményüknek köszönhetően - 8 győzelem, 1 döntetlen - 5 pontra csökkentették a hátrányukat az éllovas mögött. A 9 idei mérkőzésükön 7 alkalommal maradt egy kerek nulla az ellenfelek gólszámlálóján. Ráadásul február hónapban 5 találkozón 100%-os volt a mérlegük, míg riválisuk 3-szor döntetlennel zárta a meccseit - ezzel csupán a 6. legjobb eredménnyel végeztek a katalánok e hónapban.

atleticolineup.pngAtlético kezdő á la WGB

Mire számíthatunk?

Sem Valverde Atlético elleni múltja nem tekinthető sikersztorinak, sem Simeonenak a Barca ellen. A baszk edző utoljára 2009 decemberében tudott nyerni a fővárosi alakulat ellen - még a Villarreal vezetőjeként -, azt 4 döntetlen és 8 elvesztett összecsapás követte. Simeone pedig 22-szer találkozott eddig a katalánokkal, ebből csak kettőt sikerült győzelemmel zárnia - bár a 2014 májusi döntetlen sokkal édesebb volt, mint holmi három pont begyűjtése -, és még sosem nyert a Camp Nouban.

A legtöbb szakportál, és fogadóiroda 1-1-es végeredményt jósol. Viszont látván, hogy a Barca a liga egyik leggyengébb védelme ellen csak pontrúgásból tudott gólt szerezni, illetve hogy kizárólag az extrán kinyíló, és támadó focit játszó Girona ellen tudtak igazán hatékonyan játszani a közelmúltban, nem látok sok esélyt arra, hogy bevegyék Oblak kapuját. Ha az idei meccseikre tekintünk, és az Atlético a rá jellemező fegyelmezettséggel képes tartani a Barcát, és megzavarni őket a saját térfelükön, akkor Simeone begyűjtheti első idegenbeli győzelmét a katalánok ellen, és 0-1-re lehozza a meccset. Egy baromi izgalmas, szoros bajnoki hajrá közeledtét szimatolom...

 

Forrás: whoscored.com, transfermarkt.com, marca
Borító: atleticomadrid.com, és fcbarcelona.com képei feldolgozva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr5913707844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása