Who's got balls

#34 Dö Cseempiooonz - Február 20.

2018. február 20. - Bento Luccio

Már a nyolcaddöntők első hetén olyan kétesélyes, kompetitív párharcokat kaptunk, amelytől leesik a BL-rajongók álla, mégis az igazán parázs ütközet csak most következik: Chelsea - Barcelona. A londoni kékek szép múltat jegyeznek a katalán óriással szemben: 2000 óta 12 meccset zavartak le a Bajnokok Ligájában, 3 alkalommal nyert a Barca, 4-szer a Chelsea, 5-ször zártak döntetlennel. A két klub közt Zola és Figo még csak épphogy begyújtotta a bulit, később Mourinho a saját visszafogott stílusában ráöntött 61 liter benyát, hadd izzanak az indulatok, Ronaldinho és Lampard széppé varázsolta, Övrebö - aki már nagyon sajnálja a történteket - pedig úgy telefosta, hogy azóta is mindenkinek ő ugrik be először a két fél rivalizálásáról. Hogyan folytatódik a történelmi csata?

34cov3.jpg

Antonio és hűséges katonái

A londoni kékek nem éppen csúcsformájuknak örvendhetnek, mikor kedd este fogadják Valverde Barcáját. A 2018-as naptári évet egy kiesőjelöltre jellemző csapat mutatóival kezdték. Első 10 mérkőzésük után csak 2, azaz kettő győzelmük volt, bár legalább az elmúlt héten sikerült megduplázniuk a megnyert meccseik számát. Egyes források szerint Conte és játékosai közt már rég nem egészséges a kapcsolat, habár Eden Hazard épp az ellenkezőjéről számolt be hétfőn. Mindenesetre egyre valószínűbb, hogy a nyár során lesznek változások akár a keretet illetően - Hazard pletykák -, akár a menedzseri pozíció tekintetében. Abramovich egy végtelenül türelmes ember - nem az -, mégis amennyiben a kékek kicsúsznak az első négyből a bajnokságban, elmarad az FA-kupa siker, vagy adott esetben nem jutnak tovább a BL-ben, úgy Conte elkezdheti frissíteni a CV-jét. És itt érkezünk el az olasz vízválasztó hónapjához: március 17-ig ugye kétszer meccselnek a Barcával, kétszer utaznak Manchesterbe, és lesz egy masszív FA-kupa túrájuk Leicesterbe. Nem vagyok hajbeültetés szakértő, de tuti meg fogják érezni Conte kamu hajhagymái az előttünk lévő heteket.
Na, de egyelőre kizárólag a Barcelonára kell koncentrálniuk, tegyünk mi is így!

antonioconte.jpgÁllítólag napok óta rosszul alszik a coach| Kép: bbc.com

A három belső védő stabilitást ad

...mondhatnánk, ha így lenne ez az idei Chelsea esetében. És itt tekintsünk kizárólag az idei BL szereplésükre: mi a répa történt a Roma elleni összecsapásaikon? Azpilicuetat elnyomták, és körbefutották, Christensen hatalmas üres területet hagyott maga mögött, Rüdiger bizonytalan, és pontatlan volt, David Luiz pedig megágyazta helyét a cserepadon hónapokra előre. Ha a Roma 6 gólt tudott szerezni ellenük 180 perc alatt, milyen pornográf tartalomra számíthatnak a Messi vezette támadósor ellen?
Három fontos teendő a mérkőzésre:

  1. Meg kell találni a legjobb hármast a kedd esti pártira. Szerintem nem hiányozhat Azpili, Christensen, és az utolsó, 2012-es találkozóról hírmondóként megmaradt Gary Cahill. Rüdiger hibára való hajlamát nem merném kockáztatni, és szükség van Cahill rutinjára.
  2. Moses és Alonso mindig érjen vissza védekezésben. Akár Jordi Alba, akár Dembélé, vagy Sergi Roberto szélen történő megindulásaik, onnan érkező beadásaik életveszélyt jelenthetnek.
  3. Kantét ragasszák Messi lábához. Nem szabadulhat tőle, folyamatosan őriznie kell az argentint.

Fabregas + Kanté a világbajnokok ellen

Egyetlen olyan Chelsea szimpatizáns él a bolygón, aki ne hallotta volna a szomorú hírt, mely szerint Bakayoko nincs játékra kész állapotban. Ő most tudta meg:

bakayoko.gif

Elég valószínű, hogy a Fábregas-Kanté duett kezd majd a pálya közepén, de mire lehet ez elég az agresszíven letámadó barcelonai sor ellen? Elég tökös lesz-e a katalán Faberzsé, hogy felvegye a kesztyűt régi cimborái ellen? Aktívan, és hatékonyan részt tud-e venni a védekezésben a szomorú tekintetű spanyol? Amennyiben Kanté energiájának nagy része valóban Messi kiiktatására fog irányulni, vajon elegendő lesz-e Fábregas jelenléte a labdakihozataloknál? Mennyire kell emiatt Hazardnak hátralépnie? Alonso és Moses tudnak-e elegendően pontosak lenni a támadásépítéseknél? Röviden: elég lesz ez a középpálya a Barca ellen?

Centerpara

Morata londoni karrierje mesébe illően kezdődött 7 meccsen 7 góllal, viszont az utána következő 24 mérkőzés per 5 találat arányt már nem teszi ki a hűtő ajtajára. De azt sem, hogy 2018-ban több pirosat zsebelt be, mint lőtt gólt. "Szegény embert az ág is..." alapon még rá is sérült erre a rút teljesítményre - ám szerencsére hátfájdalma sem vette el a kedvét, hogy feleségét emelgetve édin táncolgassonA Barca ellen viszont már bevethető lesz, ennek tudatában érzésem szerint blődség lenne Conte részéről, ha Giroud-t nevezné a kezdőbe. Egyrészt a spanyol támadónak nagyobb rutinja van a katalánok ellen, ráadásul BL döntőben már be is talált ellenük, másrészt a "Férfi" becenévre hallgató francia center a világ egyik legjobb cserecsatára, így ha Morata esetleg ismét rossz napot fogna ki, ő rajtra készen ugorhatna be a padról.

morigoal.gifAkár ezzel a mozdulattal is betalálhat kedden

Ernőék elfáradtak, vagy csak okosan tartalékolnak?

A gránátvörös-kékek sem tudásuk maximumán teljesítenek 2018-ban. Bár ez barcelonai mértékben azt jelenti, hogy csak picit nyögvenyelősen sikerült bejutniuk a Király-kupa döntőbe - egyszer kikaptak az Espanyoltól, óemdzsí! -, valamint egymás után két bajnokin csupán 1-1 pontot gyűjtöttek be február elején. Tény, hogy a támadójátékuk akadozik, viszont még így is 7 ponttal előzik a második Atléticot, és a mega-igazolásaik egyelőre meg sem találták a helyüket a rendszerben. De mi van, ha tudatos a visszafogott produkció? Mi van, ha Valverde ősszel a bajnokságot nyomta meg, és a BL-ben csak a Juve elleni első megmérettetésre helyezett nagyobb fókuszt, míg most a Ligában óvatoskodik, hogy az európai porondon legyenek élesebbek? Egyáltalán képesek lehetnek-e tudatosan energiát tartalékolni? A következő hetekben ezekre mind fény derül.

erno.jpgErnő nem szeretett volna a Chelsea ellen játszani| Kép: readchelsea.com

Betonfal

Ebben a kiírásban csak 1 (!) találatot jegyeztek a Barca ellen a riválisaik - eddig a 2005-ös 2 kapott gól volt a klubrekord. Hihetetlen eredmény, főleg úgy, hogy korábban sűrűn adódtak gondok Piqué-ék védelmi vonalával. Nyilván a Barca magabiztos defenzív játékát nemcsak Umtiti koncentráltsága, és profizmusa teszi ilyen ellenállhatatlanná, hanem a teljes Valverde-, és katalán rendszer miatt csillog ilyen fényesen. Rendszer alatt értendő az átlag 60%-os labdatartás, a fegyelmezett visszazárások a középpályásoktól, a sikeres letámadások és ter Stegen klasszis munkája a kapuban.
Semedo eltiltását tölti, Vermaelen felépült sérüléséből, viszont a Roberto-Piqué-Umtiti-Alba tengelyt nem lenne érdemes szétrobbantani.

Dembélé barát, vagy nem barát?

A nyári nagy szerzeménynek számító Dembélé eddig semmilyen szempontból nem vált be a katalánoknak. Ha nem lenne elég az a förtelmes összeg, amit költöttek rá, plusz a kimaradásai - részben a saját balgaságából -, akkor még külön fájdalmasan hathat a hír, hogy nincs jó kapcsolata csapattársaival. Nyáron jön a csere Griezmannal?
A legtöbb portál a kezdőbe dobná a Chelsea ellen, de nem látom ennek racionális okát. Sokkal több lehetőséget érzek Paulinhoban a pálya közepén, akivel masszívabb mezőnyfölényt tudna megteremteni a katalán alakulat, nem beszélve a brazil romboló hozzájárulásáról, ami a soványka francia esetében hiányozna. Dembélé gyorsasága, és kreativitása sokkal hasznosabb lehet az összecsapás utolsó 20 percében a már fáradtabb angol védők ellen.

Az "Öngól" nevű felfedezett

Messi a csoportmeccsek legeredményesebb Barca játékosa lett 3 góljával, és mellé csatlakozott még az újonnan felfedezett Öngól szintén 3 egységgel. Öngól találatával nyertek a Sporting ellen, majd ő köszönt be elsőként az Olympiakos elleni 3-1 során, illetve zárta le a Sporting elleni második meccset. Vajon a Kékek ellen is kap-e lehetőséget a gólérzékeny támadó, vagy... Oké, elég. A Barcelona önmagát meghazudtolva nagyon gyenge támadójátékot mutatott idén a BL-ben. Suárez ekkor még bőven formán kívül játszott, és senki nem tudott Leo mellé fellépni a befejezéseknél, sokszor az ellenfél védőinek szerencsétlenkedése kellett a 3 pont megkaparintásához.
Az utóbbi hetekben viszont az argentin csillag gólcsapja is eldugulni látszik, hiszen az elmúlt 5 meccsén egyszer sem volt eredményes. Ismét felmerül a kérdés, hogy vajon a Barca tizese is csak energiatakarékos üzemmódban játszott, vagy elfáradt a számtalan kupa-bajnoki-BL kötelességek szorításában?

barcaway.jpgBarcelonai támadások befejezése

Kimenetel

A tipp előtt még néhány érdekesség:

  • Eden Hazard eddig csak egy csapatnak tudott gólt vágni a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, de az sajnos nem a Barca. A PSG ellenében jegyzett kettőt.
  • Két izzasztó hír a Barca drukkereknek ma estére: utoljára 12 éve nyertek a katalánok a londoniak ellen, és Messi 8 Barca-Chelsea-n egy alkalommal SEM mutathatta be híres ég felé mutató gólörömét.
  • Conte még sosem mérkőzött meg csapataival a Barcelonával szemben. Viszont játszott már a spanyol válogatott, a Real és Atléti ellen. Ezeken 2 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereséget tud magának. Jó jel?
  • Valverde csupán egy angol csapattal találkozott eddig edzői karrierje során, az Arsenallal. Egyszer kikapott tőlük, egyszer pedig nyert ellenük - a másodiknál már továbbjutottak Wengerék, és egy olyan finom kezdővel álltak ki, aminek láttán nemcsak a saját, hanem a szomszéd ujjait is megnyalogatod.

Egy kétségbeesett, állásáért küzdő (tényleg küzd?) menedzser által pályára küldött, ötlettelen Chelsea-t várok ma estére, akik nem tudnak majd mit kezdeni Iniesta-ék dominanciájával, és remekül összerakott védelmével. Hazard-nak, és Williannak földöntúli játékot kell produkálnia ahhoz, hogy a hazaiak versenyre kelhessenek, és egyáltalán helyzetbe kerülhessenek Valverde Barcája ellen. Talán meglepetés, talán nem:

Chelsea 0 - 2 Barcelona

chebar.jpgWGB által jósolt kezdők

 

Forrás: squawka.com, whoscored.com, transfermarkt.com, soccerstats.com
Borító: bbc.com, express.co.uk képei feldolgozva a WGB blog által

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr7213678404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása