Who's got balls

#4 Athletic Bilbao, a spanyolok Puskás Akadémiája

2017. augusztus 29. - Bento Luccio

bilbao04_v2.jpg

Mindig is nagyra értékeltem azokat a klubokat, amelyeknek határozott elképzeléseik vannak az utánpótlás-képzésük, illetve a transzferpolitikájuk kapcsán. Számomra szemet gyönyörködtető, ha egy top bajnokságban játszó csapat a hatalmas bevételeit nem olyan srácokra költi, akik egy másik felfogásban, játékrendszerben tanulták a labdarúgást huszoniksz éves korukig, ellenben a saját akadémiáját fejleszti gőzerővel, ezáltal olyan játékosoknak lehetőséget adva, akik kisiskolás koruk óta magukénak érzik a közösség filozófiáját, értékrendjeit és a játékhoz való hozzáállást. Szerencsére még mindig akad egy-két pozitív példa a mai modern, félelmetes pénzekben úszó fociban is olyan sztárcsapatokra (az újra feltámadó Ajax, és még talán idesorolható a Barcelona), akik a fenti elképzelések szerint tevékenykednek. Valamint vannak kevésbé ismertek, akikre nem jut akkora hype, kissé elkerüli őket a média figyelme, ám éppenséggel emiatt szimpatikusabbak: a baszk Athetlic Bilbao, és a mi büszkeségünk, a Puskás Akadémia.


Az Athletic Bilbao Spanyolország egyik, de a Baszkföld egészen biztosan legeredményesebb futballcsapata, 119 éve alapították, és azóta arat kisebb-nagyobb sikereket. Amit érdemes tudni a klubról, hogy a mezükön lévő színösszeállítás mindig a Nutellát juttatja eszembe nem éppen rövid történelmük során összesen nyolc alkalommal nyertek spanyol bajnokságot, huszonnégyszer Spanyol Király-kupát, és kétszeres spanyol szuperkupa-győztesnek mondhatják magukat. Ezenkívül beletartoznak azon három csapatba, akik soha, de soha nem estek ki a spanyol első osztályból. A másik két csapat valami fis-fos Real Madrid, meg a nevenincs Barcelona. Okés, szuper, de miért olyan baromi különlegesek, hogy megéri olvasni róluk három mondatnál többet? A bilbao-i klubnál létezik egy leíratlan szabály, mely szerint kizárólag baszk származású játékosokat alkalmaznak a csapatukban, rájuk építik az akadémiájukat, illetve a teljes felnőtt csapatukat is. Soha nem lépett pályára olyan futballista Bilbao mezben, akinek ne lett volna valamilyen kötődése Baszkföldhöz, jelentsen ez akár vérkapcsolatot, vagy születési helyet. Ebből következik, hogy összesen KETTŐ olyan játékost tartalmaz történelmük, aki nem spanyol, vagy francia állampolgár volt, de természetesen bennük is folyik baszk vér.

Nemcsak a játékosok kinevelésében alkotnak még ma is maradandót a piros-fehérek, hanem a baszk tehetségek rekrutálásában is. Olyan sztárok fordultak meg náluk, mint az 53-szoros spanyol válogatott, és a La Liga-ban több mint 400-szor pályára lépő, Josebal Etxeberria; valamint Világ-, és Európabajnokok személyében, Javi Martinez, valamint Fernando Llorente. Mindazonáltal ha az aktuális keretre tekintünk, ott akár olyan utánpótlásból felhozott tehetségeket láthatunk, akik esetében könnyen elképzelhető, hogy egy-két éven belül valamelyik Bajnokok Ligája résztvevőjénél fogják rúgdosni a lasztit, mint Inaki Williams, vagy a remek kvalitású Aymeric Laporte.

Külön kiemelendő még, hogy nem sűrűn hallunk az eszeveszett, és értelmetlen költekezéseikről. Egyrészt a legnagyobb összeg, amelyet valaha kiadtak egy friss igazolásra 12 millió € volt, másrészt nem az "azt a k%&@a, ott egy baszk! Azonnal vegyük már meg!!!" elvet követik. Utóbbit alátámasztja az a tény, hogy az utolsó más csapattól szerződtetett játékosuk 2015. augusztusában érkezett! De most komolyan, hogy tud létezni egy klub ilyen tiszta, és követendő értékrenddel 2017-ben!?!?!??!???!?!??? Ráadásul mindezt egészen sikeresen teszik a kissé elavult, és egyesek szerint túlságosan nacionalista filozófiájukkal. Ha csak az elmúlt 10 évüket nézzük, megjárták a Bajnokok Ligája csoportkörét, játszottak Eurépa Liga döntőt, valamint háromszor játszottak a Király-Kupa végső mérkőzésén (bár sajnos - vagy nem sajnos - mind a négy alkalommal lógó orral távoztak ezekről a finálékról). 

Szerencsére nem kell messzire mennünk, hogy közelről is megfigyelhessük egy szárnyait bontogató, és hasonlóan szimpatikus alakulatot, mint a bilbao-i. A Felcsút Fc Puskás Akadémia egy icipicit újragondolta az AKADÉMIA elnevezést, és forradalmi innovációinak köszönhetően megmutatta, hogy nem feltétlenül kell ragaszkodni a leíratlan szabályokhoz. Vegyük is sorba a pazar eredményeket, melyeket e feltörekvő csodacsapat tudhat magáénak:

  • Alapítása óta (2012!) összesen 28 külföldi futballistának adott lehetőséget pályára lépni. Bár sokan azt gondolhatják, hogy mégis hogy a hatalmas répába tehet ilyet egy fiatal magyar tehetségek utánpótlásáért felelős futballklub, nem kell ezt ilyen szigorú szemmel nézni.
  • 1, azaz egy saját nevelésű növendéket sikerült már beépíteni az "A csapatba", és rendszeresen pályára is lép Spandler Csaba az AKADÉMIA kezdőjében. Mutasd meg nekik, Csaba!
  • Mint a magyar tálentumok elsőszámú felfedezője, 2017. nyarán 13 új, lelkes profi labdarúgót szerződtettek MÁS KLUBOKTÓL, ráadásul közülük csak hatan voltak külföldiek, és öten 25 év felettiek. Figyelem, Bilbao, van azért még mit tanulni!

Úgy gondolom, hogy van az a helyzet, amikor egy társaságnak fel kell adnia az elveit, és értékeit, és bele kell állni ezekbe a fontos döntésekbe a túlélés érdekében. A Puskás Akadémia Labdarúgó Club mérlegelte lehetőségeit, felmérte az erőviszonyokat a bivalyerős MB1-ben, szerződést kötött egy sikeres edzővel, Pintér "Pinyőőő" Attilával, és ahelyett hogy úgy funkcionálna, ahogy korábban felvázolta, átszakította saját gátjait, és elindult a siker kapuja felé. Tudták, hogy ebben az erős bajnokságban, kizárólag magyar fiatalokkal semmi esélyük nem lenne a bentmaradásra. Tudták, hogy ahhoz, hogy labdába rúghassanak, Patrick Mevoungou-ra lesz szükség. Mert Partick Mevoungou durva jó.

pusu.jpg

És talán felmerülhet egyeseknél, hogy vajon tényleg annyira, baromi fontos-e, hogy hányadik lesz a magyar bajnokságban egy olyan gárda, amelynek az a célja, hogy a jövő magyar (válogatott) futballistáinak adjon játéklehetőséget, és azokat gondozza? Igen, fontos, hogy milyen helyezést érnek el, nagyon is számítanak az eredmények.Ráadásul még szivatják is ezt a pompás klubot. 

Mindenki maga döntheti el, hogy melyik eset tetszetősebb számára: a klub, amelyik megőrzi 119 éves hagyományait, és ezzel együtt ér el sikereket, vagy a másik, amelyik... nem annyira. Például nekem a Bilbao-é szimpatikusabb, de mind tudjuk, hogy a vélemény olyan, mint a...

(Forrás: wallpaperpulse.com, transfermarkt.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://whosgotballs.blog.hu/api/trackback/id/tr1612785784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása